Šećer: Šest stvari koje nutricionisti čine svaki dan kako bi ga konzumirali bez osjećaja krivnje

„Život bez šećera gubi na slasti“: mnogi će se složiti s ovom tvrdnjom. No, da bismo izbjegli neugodne posljedice prezasićenosti šećerima – poput dijabetesa i pretilosti – trebali bismo ga… sladiti umjereno.

Dobra vijest za ljubitelje slatkog je da ga ne moramo potpuno izbaciti iz prehrane, ali moramo biti oprezni s namirnicama koje biramo.

Tri nutricionista otkrivaju kako sami upravljaju dnevnim unosom dodanih šećera za optimalno zdravlje metabolizma.

Izbjegavaju gazirana pića

Boca gaziranog pića od pola litre može sadržavati do 55 grama dodanih šećera, više nego dvostruko više od količine preporučene za ljude u danu – 24 grama za žene i 36 za muškarce dnevno, prema American Heart Association. Stoga ih svakako smanjite i radije birajte one koje ne sadrže šećere ili čak napravite sljedeću jednostavnu zamjenu: u vodu iz slavine ili gaziranu vodu dodajte začinsko bilje i voće za aromu i okus, predlaže nutricionistica Marina Chaparro.

Ne boje se mnogih plodova

Važno je u prehranu uključiti dovoljno voća, ali s ciljem da ono ne čini većinu naših obroka. Općenito, potrebna vam je ravnoteža kako biste dobili maksimum hranjivih tvari, birajući različito voće, u kombinaciji s dovoljno proteina ili zdravih masti kako biste uravnotežili svoje prirodne šećere, prema nutricionistici Rachel Brief.

Slatkiša im ne nedostaje

Nutricionisti dobro znaju da što si više uskraćujemo određene namirnice, veća je vjerojatnost da ćemo ih se prejedati. Zato nutricionistica Maryann Walsh predlaže da slijedimo njezin primjer i svaki dan uživamo u maloj porciji nečeg slatkog.

Ne preferiraju proizvode bez šećera

Iako hrana bez šećera može pomoći u smanjenju kalorija, istraživanja pokazuju da kronična konzumacija ovih proizvoda može utjecati na metabolizam glukoze, negativno utjecati na sastav crijevnog mikrobioma i zapravo povećati želju za šećerom tijekom vremena.

“Naš cilj kao nutricionista je voditi ljude i promijeniti njihov odnos prema hrani te uživati ​​u prirodnijoj hrani, ali i uživati ​​u hrani koju volimo na uravnotežen način”, objašnjava Marina Chaparro.

Kombiniraju slatkiše s proteinima ili mastima

Kada “vjenčamo” slatku hranu s nemasnim proteinima i zdravim masnoćama, uspijevamo usporiti brzinu ulaska glukoze u krvotok. Na taj se način smanjuju šanse za razvoj inzulinske rezistencije tijekom vremena. Pametna kombinacija koju predlaže Marina Chaparro je tamna čokolada s orasima.

Pažljivo čitaju deklaracije na hrani

Ono što nam često nedostaje svaki dan je identificirati šećere, koji su dobro skriveni u standardnim namirnicama i pod različitim nazivima. Kako ističe Marina Chaparro, dobro je tražiti i preferirati proizvode koji sadrže 5 do 6 grama dodanih šećera po porciji, ali bez pretjeranih ograničenja.

ygeiamou.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki