Psihologinja Anastasia Korneeva rekla je kako se nositi s dječjom agresijom

Da biste zaronili u tako tešku temu i razumjeli kako se nositi s njom, morate prepoznati nekoliko aksioma na obali:

Anastasia Korneeva, psihologinja online platforme Gran.RF, ispričala je kako se nositi s dječjom agresijom.

1. Agresija je sama po sebi normalna. Ne postoje dobre i loše emocije, a svaka od njih ima svoje razloge i ciljeve. Moguće je i potrebno biti ljut, pa tako i na djecu.

Problem nije u ljutnji kao takvoj, već u ponašanju – načinima na koje se izražava.

djece
Fotografija: Pixabay

2. Djeca se ne mogu u potpunosti nositi sa svojim emocijama. Upravo za to su potrebni odrasli – pomoći malom čovjeku da se nosi sa svojim osjećajima.

Taj se proces naziva zadržavanje. Dijete još nije razvilo vlastiti spremnik za osjećaje – a to je norma razvoja.

Kad odraste, naučit će samostalno regulirati svoje emocije, ako ga, naravno, podučava odrasla osoba.

Sada shvatimo što je agresija.

U širem smislu, agresija kod ljudi (i drugih životinja) javlja se u dva slučaja: kada su granice povrijeđene ili postoji opasnost od narušavanja i kada postoje neke prepreke na putu do važnog cilja (potreba je zadovoljan, ali nešto smeta).

Agresija je, prije svega, energija, snaga, impuls, “kretanje prema”. Agresivnost kao karakterna osobina ili ponašanje osobe vanjska je manifestacija ovog stanja, štoviše, sustavno i u neprihvatljivom obliku.

Problem je agresija, a ne agresija. Kada osoba često i nekonstruktivno izražava ljutnju, to utječe na njezine odnose s drugima.

Razlozi zbog kojih dijete može biti agresivno:

Vrsta živčanog sustava djeteta. Jednostavno rečeno – temperament, urođena impulzivnost. Ovdje je zadatak roditelja pomoći djetetu da pronađe način da svoju strast usmjeri u drugom smjeru: sport, tjelesna aktivnost i igre, udaranje jastuka itd.

Simptom bolesti. Ako agresivnost preraste, poprimi patološke oblike (sadizam) i kombinira se s nizom drugih poremećaja, liječnik, neurolog ili psihijatar mogu pomoći.

Previše je “ne treba” u životu djeteta. Ako je odgoj pretjerao sa batinom, a nema dovoljno mrkve, dijete će se početi boriti za zadovoljenje svojih potreba, u doslovnom smislu.

Nedostatak obrazovanja. Najrjeđi razlog, usput. To je slučaj kada se nitko nije potrudio objasniti djetetu kako se treba ponašati, a kako se ne smije ponašati. Kada kod kuće vlada povlađivanje, dijete nema autoritet u obliku odraslih – rezultat je kršenje granica drugih od strane djeteta.

Oponašanje odraslih. A ovo je NAJČEŠĆI razlog. Vidi nasilje kod kuće i ponavlja ga izvan kuće. Roditelji viču, udaraju, ponašaju se agresivno – dijete će vrlo brzo prihvatiti ovaj model komunikacije kao svoj glavni.

Kako se nositi s agresijom kod djeteta?

Isključite patologiju. Ako vaše dijete prolazi kroz drugu dobnu krizu ili postoji određeno razdoblje krize u obitelji, tada se mogu dogoditi epizode emocionalnih ispada, a to je prilično norma.

Ali ako problem uzima ozbiljan zamah, važno je pokazati dijete stručnjacima i potražiti savjet.

Obratite pažnju na dijete, dajte mu ono što mu nedostaje. Najčešće je to vaša pažnja i sudjelovanje – ništa više. Provodite više vremena s njim, zanimajte se, zbližite se.

Ponudite djetetu alternative. Samo reci “ne možeš to učiniti, prestani!” – neće raditi.

Morat ćete ponuditi nešto umjesto: “Što ako u takvoj situaciji pozoveš učiteljicu u pomoć?”, “Možda se možete pokušati dogovoriti, igrati naizmjenično?”, “Hajde da razgovaramo s tobom i ti ćeš recite čime ste nezadovoljni i tako da sam to želio promijeniti, a ja ću vam pokušati pomoći u tome.”

Objasnite posljedice. Nemojte zastrašivati, već jednostavno razgovarajte o tome do čega takvo ponašanje može dovesti. Navedite primjere. “Misliš li da će dečki htjeti biti prijatelji s tobom ako se posvađate?

S kim bi volio biti prijatelj? Možda ako budeš odvojena od dečki, nećeš se imati s kime igrati i bit ćeš tužna. Razmislimo kako se najbolje ponašati da se osjećaš ugodno?”

Čvrsti br. Budite dosljedni u svojim odlukama i čvrsti u svojim granicama – to je odgovornost roditelja. Ako razbijete igračku, da, šteta je i bit će suza, ali nećete kupiti novu.

Da, mama ne voli da je udaraju i danas se neće igrati s tobom. Ostanite pri svome – jedino tako možete pomoći svom djetetu da razvije osjećaj za granice i odgovornost.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki