Otkriće: Bebe počinju učiti jezik prije rođenja

Ako ste veliki govornik, možda biste željeli dati svojoj bebi prednost kad priča. To je zato što je to otkrilo novo istraživanje embriji počinju učiti majčin jezik prije nego što se ja rodimt, prenosi “Mail Online”.

Više o anketi

U eksperimentima su istraživači otkrili povećanu aktivnost u mozgu novorođenčadi koja sluša jezik kojem su bila najviše izložena u maternici. Studija nije točno promatrala kada bebe postaju osjetljive na govorni jezik dok su još u maternici, iako je dobro poznato da fetus počinje čuti zvukove u kasnijim fazama drugog tromjesečja i početkom trećeg. Zato se buduće majke, ali i očevi, ne bi trebali bojati razgovora, pa čak ni izravnog razgovora.

Novu studiju proveli su istraživači sa Sveučilišta Descartes u Parizu, Francuska, i Sveučilišta u Padovi, Italija. “Prenatalno razdoblje postavlja temelje za daljnji razvoj jezika”, kaže se u članku.

Iz dosadašnjih istraživanja

Već je poznato da između petog i sedmog mjeseca trudnoće fetus počinje čuti zvukove izvana. Čak i ranije – u 16. tjednu – nerođene bebe mogu reagirati na glazbu koja se pušta izvan maternice pomicanjem usta i jezika, otkrila je šokantna studija iz 2015. godine.

To su pokazala i prethodna istraživanja zvuk majčina glasa može potaknuti razvoj mozga nedonoščeta dok je u kuvozi.

Pogledajte više:

Prema drugim studijama, novorođenčad više voli majčin glas u odnosu na druge ženske glasove i preferira jezik kojim je majka govorila tijekom trudnoće u odnosu na druge jezike.

Međutim, precizni “neuralni mehanizmi” koji omogućuju mozgu u razvoju da uči iz jezičnog iskustva ostaju “slabo shvaćeni”, kaže tim.

U svrhu studije, 33 novorođenčadi majki porijeklom iz Francuske praćeno je encefalografijom (EEG) u bolnici Robert Debre u Parizu između jednog i pet dana nakon rođenja. EEG uključuje mrežu sićušnih senzora pričvršćenih na vlasište koji hvataju električne signale koje proizvodi mozak.

Pogledajte više:

Dok su pratili njihove moždane valove, istraživači su im pustili nježnu audio snimku klasične dječje priče Zlatokosa i tri medvjeda. Ulomci bajke objavljeni su na tri jezika – francuskom (maternji jezik), španjolskom (ritmički sličan francuskom stranom jeziku) i engleskom (ritmički drugačiji strani jezik).

Istraživači su otkrili da su novorođenčad nakon slušanja svog materinjeg jezika francuskog umjesto španjolskog ili engleskog pokazivala “pojačane neuronske oscilacije” koje su povezane sa sposobnošću obrade jezika. To sugerira da su bebe već bile upoznate s primarnim jezikom kojim su im se govorile dok su bile u maternici, a za koji istraživači kažu da je došao od njihovih majki, kao i od verbalne interakcije majki s drugim ljudima.

“Ovi rezultati pružaju najuvjerljiviji dokaz do sada da jezično iskustvo već oblikuje funkcionalnu organizaciju dječjeg mozga, čak i prije rođenja”, zaključuju znanstvenici.

Izvor: BTA

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki