Perilica posuđa: zašto bismo (skoro) uvijek radili do pola pune

Nitko nije sretan pri pogledu na sudoper pun rublja, pogotovo kada je riječ o večernjim satima, nakon večere, kada se skupi umor od cijelog dana. A ako imamo perilicu, ali je već puna i nema mjesta za prljavo posuđe i čaše, dvije su mogućnosti. Prvi je – unatoč umoru – odmah ih ručno oprati. Drugi je da ih ostavimo takve kakvi jesu za sljedeće jutro, ali u ovom slučaju riskiramo privlačenje neželjenih posjetitelja koji vole hodati uokolo po mraku.

Što možemo učiniti; Da naša perilica posuđa radi i bez punjenja do kraja, sa svime što se do tada nakupilo u sudoperu. A ako ste brzo pomislili da je ovo rasipanje vode, kažemo vam da stvari ne stoje baš tako. Prema novim istraživanjima, ako operemo npr. 8 posuđa u modernoj perilici rublja energetskog razreda, tada ona potroši vodu upola manju od one koju bismo potrošili da tih 8 posuđa peremo ručno.

A ako mislite i na vodu i struju koje ćete potrošiti, imajte na umu da moderni aparati imaju posebne programe za malo posuđa, koji troše manje struje, troše manje vode i manje sapuna. Neki, na primjer, dopuštaju da zasebno popunite samo gornju ili samo donju policu. Dakle, nema govora o ekonomičnosti, osim ako je uređaj koji imate vrlo stare tehnologije. U tom slučaju možete razmotriti promjenu uređaja na moderniji.

Za što je još ovaj savjet dobar?

Činjenica da možete ostaviti perilicu da radi dok spavate i sama je ugasiti. Ujutro će se sve unutra ohladiti i moći ćete ih lakše pospremiti dok čekate da vam se napravi doručak. Tako će dan započeti s praznom perilicom rublja u koju ćete tijekom njenog trajanja stavljati ono što se postupno prlja. Navečer ćete ga sa prikupljenim vratiti u rad bez žaljenja što ga nepotrebno spaljujete. E sad, opet, ako imate goste, očito će perilica rublja biti puna, a to je i za očekivati.

Zaključak; Dekriminalizirajmo puštanje naše perilice posuđa do pola pune. To svakako nije bačen novac, već nešto zbog čega ćemo uvijek imati prazan i čist sudoper, što će nam pomoći da budemo bolje raspoloženi dok smo u kuhinji, da stvaramo ili uživamo u obrocima dana sa svojim najmiliji.

časopis za masline.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki