Ovaj jednostavan začin uvelike će vam poboljšati pamćenje

Dobra vijest za ljubitelje japanske kuhinje. Istraživači su dokazali da popularni začin, koji se inače jede uz sushi i peciva, može biti pravi “booster” za mozak.

Ljubitelji tradicionalne japanske kuhinje posebno cijene sushi – jelo od riže sa začinima octom i raznim plodovima mora od suhih listova algi. Wasabi se smatra sastavnim začinom za sushi i njegovu varijaciju – rolice. To je mljeveni korijen posebne vrste “japanskog hrena”. Vjeruje se da pravi wasabi ubija klice u sirovoj ribi.

Istina, često prodaju obojenu mješavinu senfa i hrena pod krinkom wasabija. Ali pravi wasabi korijen je prava superhrana. Njegova svojstva dezinfekcije, suprotstavljanja tumorima i upalnim procesima u tijelu odavno su poznata. Ali to nije sve. Nedavno su istraživači s japanskog sveučilišta Tohoku otkrili da začin može značajno poboljšati i kratkoročno i dugoročno pamćenje.

Ashwagandha: 8 dobrobiti koje će nas učiniti zdravijima (2. dio)

“I sami smo se iznenadili”

Znanstvenici su svoje zaključke donijeli nakon analize kognitivnih funkcija sudionika eksperimenta kojima je u hranu dodavan wasabi tijekom 12 tjedana. “Poboljšanje je bilo stvarno značajno”, rekao je autor studije Rui Nucci za CBS News. — Učinak je osobito vidljiv kod starijih pacijenata. I sami smo bili iznenađeni tako drastičnim promjenama.

Prije i nakon eksperimenta znanstvenici su procijenili izvršne funkcije mozga: sposobnost kontrole misli, emocija i radnji, epizodno pamćenje za autobiografske događaje, brzinu obrade informacija, pažnju i radnu memoriju – sposobnost zadržavanja informacija u umu s kojim radimo.

“Radno i epizodno pamćenje poboljšalo se u prosjeku za 18% kod onih koji su uzimali wasabi u usporedbi s placebo skupinom koja je uzimala dude”, rekao je znanstvenik. “To bi moglo biti zato što wasabi smanjuje razinu upale u hipokampusu, dijelu mozga posebno odgovornom za pamćenje.”

Znate li kako se zove japanska gorušica?

Prirodna ljekarna

Inače, pravom prirodnom ljekarnom može se smatrati i korijen običnog hrena koji se često koristi kao zamjena za japanski wasabi. Ima protuupalna svojstva, povoljno djeluje na probavu, stimulira gastrointestinalni trakt i poboljšava metabolizam.

Kako poboljšati rad mozga?

Navika življenja po inerciji može poremetiti funkcioniranje limbičkog sustava: on postaje trom.

Rutinske dnevne aktivnosti također su štetne za mozak kada se čovjek prestane razvijati. Prema znanstvenici, kretanje je život, pa ga treba stalno učiti.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki