Svinjetina u pećnici: Sočna s hrskavom kožicom… Klasični pečeni but, malo moderniji

Svinjetina iz snova za blagdanski stol, s mirisnim umakom od citrusa. Iz pećnice izlazi sočno-sočno, s najhrskavijom kožicom koju ste ikada probali.

Materijali

Porcije: 6-8

Za mirisnu pastu

Za umak

Postupak

  1. Za pečenje buta prvo zagrijte pećnicu na 250°C.
  2. Oštrim nožem probodite svinjetinu na nekoliko mjesta, ali samo u mesu, a ne u koži.
  3. Sve sastojke za mirisnu pastu pomiješamo i probušimo prstima na mjestima koja smo probušili.
  4. Svinjsku kožu zarezati tankim paralelnim crtama (ako to već nismo tražili od mesara). Pazimo da nož zareže kožu neposredno prije nego što dođe do hladnoće.
  5. Cijelu nogu dobro istrljajte maslinovim uljem i limunovim sokom, a potom i morskom soli. Inzistiramo na prorezima, ne samo zbog okusa, već zato što na taj način oduzimamo malo više vlage i kožica će kad se skuha postati hrskavija.
  6. Namastite rešetku pećnice.
  7. U veću tepsiju ulijte 700 ml vode i stavite peći, odmah ispod roštilja, da masnoća od svinjetine padne unutra.
  8. Stavite svinjetinu na roštilj i kuhajte 1 sat.
  9. Smanjite vatru na 180°C i nastavite peći još 1 sat.
  10. U tavu s vodom dodajte agrume i nastavite peći još 30 minuta, dok svinjetina ne bude pečena, a kožica hrskava. Općenito pravilo je 25 minuta pečenja za svakih 500 g. svinjetina.
  11. Svinjski but izvadite iz pećnice i ostavite ga na dasci za rezanje 15-20 minuta da odmori.
  12. Izvadite posudu i procijedite tekućinu u posudu za umake.
  13. Ulijte 1 litru. kockice leda za čaj ubacite u posudu s tekućinom i ostavite ih neko vrijeme da se masnoća zalijepi za njih.
  14. Izvadite ih šupljikavom žlicom.
  15. Dodajte agrume u lonac i kuhajte na jakoj vatri 10 minuta.
  16. Dodati sve ostale sastojke za umak i mikserom izmiksati umak. (Ako ga nemamo prebaciti u multipraktik.)
  17. Kuhajte još 5 minuta ili dok umak ne dobije gustoću koju želimo.
  18. Pečeni but serviramo na tanjur i do njega umak u tanjuriću, tako da svatko može staviti koliko želi.

gastronomos.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki