Nadutost: Gastroenterolog otkriva 4 stvari koje je uzrokuju

Napuhanost trbuha može biti uzrokovana mnogim različitim razlozima. Od slamke krivnje do antibiotika, gastroenterolog iz Londona dr. Ahmed Albusoda otkriva sve što uzrokuje nadutost.

Koristite slamku

Obrazloženje je jednostavno. Sisanjem slamčicom također usisavate zrak koji završava u želucu i povećavate proizvodnju zraka u njemu.

Teret je još veći kada gazirana pića pijete na slamku.

Uzimate antibiotik

Uzimanje antibiotika remeti mikrobnu ravnotežu crijeva, što rezultira povećanjem populacije “loših” mikroba na račun onih korisnih.

Posljedica te neravnoteže je izazivanje probavnih smetnji kao što je nadutost.

Rješenje je u uzimanju probiotika zajedno s antibiotikom, ne samo u obliku dodataka iz ljekarne, već i iz naše prehrane odabirom npr. fermentirani proizvodi poput kefira i kiselog kupusa.

Dr. Ahmed Albusoda podsjeća i na konzumaciju namirnica s visokim udjelom prebiotika poput banana i šparoga.

Cruciferous povrće

Kruciferno povrće kao što su cvjetača, brokula, kupus i prokulice sadrže šećere koji mogu dovesti do nadutosti.

Rafinoza je, na primjer, trisaharid koji se nalazi u namirnicama poput kupusa, brokule i prokulice koji ostaje neprobavljen dok ga ne fermentiraju želučane bakterije, uzrokujući plinove i nadutost.

Ove namirnice također sadrže spojeve sumpora, kao i neprobavljiva vlakna koja mogu izazvati nadutost.

Previše soli

Previše slana prehrana može dovesti do zadržavanja tekućine i oticanja.

Rješenje problema zadržavanja tekućine je povećana konzumacija vode te voća i povrća koje sadrži kalij, poput banana.

ygeiamou.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki