Hepatolog je količinu alkohola nazvao bezopasnom za jetru.
Tijelo odrasle osobe može bez štete za jetru preraditi oko deset grama čistog etanola u sat vremena – otprilike pola boce piva, rekla je Maria Prashnova, gastroenterolog, hepatologinja, izvanredna profesorica na Sveučilištu St.
Rijetka bolest: Čovjek ne pije, ali njegovo tijelo proizvodi alkohol
Ne postoje alkoholna pića koja su sigurna za jetru – bitna je doza i brzina konzumiranja“, rekla je specijalistica.
Rekla je da jedna jedinica čistog alkohola u piću iznosi 10 grama: primjerice, pola litre piva sadrži u prosjeku dvije jedinice, a ista količina votke ili konjaka sadrži 20.
U svim vrstama alkohola najštetnija komponenta za jetru je etanol. Relativno sigurna razina konzumacije ove tvari za osobu je 14 jedinica tjedno: muškarci bi trebali piti manje od tri pića alkohola dnevno, žene – ne više od dva, a najmanje dva dana bi trebali biti potpuno trijezni.
No čak i takve doze uz redovitu upotrebu povećavaju rizik od masne jetre. Ovisi o sadržaju kalorija u piću.
Koje su opasnosti od nepravilnog hranjenja djece u odrasloj dobi
“Da biste smanjili rizike, vrijedi odustati od koktela s mnogo sirupa i općenito slatkog alkohola, kao i uzeti u obzir alkoholna pića pri izračunavanju dnevnog unosa kalorija”, preporučio je liječnik.
Tijekom odmora trebali biste izmjenjivati jaka pića s gaziranim pićima, jesti hranu koja sadrži vlakna i nezasićene masti – voće, povrće, bobičasto voće i morsku ribu. Liječnik vas je pozvao da se odreknete sira i mesnih prerađevina – previše su kalorijski.
U slučaju dijagnosticiranog alkoholnog oštećenja jetre, potrebno je potpuno napustiti alkohol – to je jedini način da se smanji rizik od ciroze./zdrave.to
Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih štiva za svakoga.