Trigliceridi: Pet načina kako ih smanjiti

Povišene razine triglicerida u krvi obično nagovještavaju neugodne zdravstvene pomake jer su izravno povezane s povećanim kardiovaskularnim rizikom.

No, nikad nije kasno zakočiti njihovu uzlaznu putanju i preokrenuti negativne učinke jednostavnim intervencijama u svakodnevnim aktivnostima i prehrambenim navikama.

1. Težite zdravoj tjelesnoj težini

Pokušajte ograničiti unos kalorija na razine koje su potrebne tijelu za pravilno funkcioniranje. Ne zaboravite da oni koji nisu “spaljeni” postaju trigliceridi i pohranjuju se u masne stanice.

Prema istraživanjima, dovoljno je izgubiti 5-10% prekomjerne težine da bi se vidjelo značajno smanjenje razine triglicerida.

2. Smanjite šećere

Čak i ako mislite da unos šećera imate pod kontrolom, iznenadit će vas četiri namirnice sa skrivenim šećerima koje gotovo svi imamo u kuhinji.

Budući da istraživanja pokazuju da konzumiramo četiri puta više od normalne količine, vijesti o zdravlju nisu dobre: ​​dodani šećeri obično se pretvaraju u trigliceride, čija će visoka koncentracija ugroziti zdravlje kardiovaskularnog sustava.

Nalazi 15-godišnjeg istraživanja pokazali su da su oni koji su unosili 25% kalorija iz šećera imali dvostruko veću vjerojatnost da će umrijeti od kardiovaskularnih uzroka od onih koji su se ograničili na 10%.

Istraživanja su pokazala da su dijete s niskim udjelom ugljikohidrata idealna opcija za smanjenje triglicerida, kao i masti u jetri i trbuhu.

3. Redovito vježbajte

Aerobna tjelovježba pomaže povećati razinu (dobrog) HDL kolesterola koji zauzvrat snižava trigliceride. Kada nije u kombinaciji s mršavljenjem – što možete postići u samo tri jednostavna koraka – njegova se učinkovitost višestruko povećava.

Prema Američkom udruženju za srce, Dovoljno je 30′ aerobnih vježbi poput hodanja, vožnje bicikla ili plivanja pet dana u tjednudok je studija pokazala kako 45′ dnevno pet puta tjedno dovelo je do brzog smanjenja triglicerida u krvi srčanih bolesnika.

4. Čuvajte se trans masti

Transmast je vrsta nezasićene masti koja se nalazi u nekim namirnicama životinjskog podrijetla kao što su maslac i sir, ali uglavnom u prerađenoj hrani s hidrogeniranim biljnim uljima radi boljeg očuvanja, što je praksa koja je zabranjena u SAD-u. Zbog svojih upalnih svojstava povezuju se s velikim zdravstvenim problemima poput povišenog (lošeg) LDL kolesterola i srčanih bolesti.

Pregled 16 studija izvijestio je da zamjena trans masti polinezasićenim mastima može smanjiti razinu triglicerida.

5. Ograničite alkohol

Alkoholna pića obiluju šećerima, ugljikohidratima i kalorijama od kojih će dio završiti u masnim zalihama organizma. U isto vrijeme, istraživanja su povezala alkohol s povećanom proizvodnjom lipoproteina vrlo niske gustoće (VLDL) u jetri kroz koji se trigliceridi transportiraju po tijelu, dok su druga pokazala da čak umjerena konzumacija može povećati trigliceride do 53%.

Kreći se pametno

Ne morate promijeniti način života preko noći. Zamijenite trans masti polinezasićenim mastima, smanjite brzu hranu u korist zdrave hrane i postupno uključite sve više tjelesne aktivnosti u svoj raspored. Polagano prilagođavanje novoj rutini također će osigurati njenu dugovječnost.

ygeiamou.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki