Zašto se ljeti više debljamo?

Dok većina ljudi drži dijetu kako bi ljeti otišli na plažu, obično se debljaju umjesto da gube. Kako temperatura raste, apetit bi se trebao smanjivati. Međutim, to se ne događa. Zašto;

Klinička dijetetičarka – nutricionistica, Cleo Dimitriadou, predstavlja najvažnije “greške” koje radimo tijekom ljetne dijete, a koje nam stoje na putu ka cilju mršavljenja.

Potreba za hladnokrvnošću

Kalorije počinju u pakiranim sladoledima od oko 100 kada je riječ o nekom nemasnom sladoledu i zamjeni za šećer pa čak dosežu 400-500 kada govorimo o većim pakiranjima i obogaćenijim receptima (vidi orašasti plodovi, sirupi itd.). U sladoledima u rinfuzi, kuglica sladoleda sorbeta daje nam oko 100 kalorija, a kod parfea dostižemo 250.

Sumnjiviji od sladoleda su milk shakeovi, gdje granita počinje sa 150 kalorija i završava na 400-500. U istoj kategoriji nalazimo i milkshake koji sadrže kavu.

No, kada govorimo o rashladi i piću, moramo se osvrnuti i na razne koktele koje najčešće konzumiramo ljeti. Zamka se krije u “pomodnim” pripremama svakog barmena, gdje imamo kombinaciju granita ili koktela s alkoholom. Na primjer, mojito nam daje 220 kalorija, daiquiri 300, margarita 230 i pina colada 300. I ovi izračuni vrijede za jedno po jedno piće! Također treba napomenuti da pivo ima oko 150 kalorija.

Ako uzmemo u obzir da bi prosječna žena trebala unijeti oko 2000 kalorija, a prosječan muškarac oko 2500 kalorija dnevno, sve što smo naveli je više od 10% dnevnih potreba!

Opuštanje u konobi

U uobičajenom redoslijedu svakako imamo pržene krumpiriće (500 kalorija), seosku salatu (300-500 kalorija ovisno o ulju), pečene lignje (300 kalorija), malo pečene ribe (300-400 kalorija) i kruh umočen u seosko ulje ( 1 kriška kruha = 80 kalorija i 1 žlica ulja = 135 kalorija).

Sve to čovjek neće pojesti samo za ručak, ali ako uzmemo u obzir da nam se tijekom blagdana dogodi da sjedimo u podne i navečer “zagrizemo”, zbroj kalorija je poprilično van pameti. I sve to ne računajući prateće vino ili ouzo.

Za one koji žele zadržati svoju figuru, tu su i laganija rješenja poput hobotnice na žaru ili kuhanih ili pečenih škampa (150-200 kalorija) te ribe na žaru (150-250 kalorija).

Ljetna hrana

Ljeti na svoje dolaze i razna “ulja”. Svakako i oni daju dovoljno kalorija, ali ne zaboravimo da veliki dio njihove kalorijske vrijednosti dolazi od ulja koje koristimo. Dakle, ako ih konzumiramo kod kuće, imamo mogućnost pripremati ih kao prave lagane obroke. Punjene nam primjerice daju po 200-250 kalorija, ali ne smijemo zaboraviti da nam pečena rajčica daje antioksidans likopen. Mahune također, kao i imam i briam, daju 250-350 kalorija po porciji, a imamo i mogućnost da ostavimo malo ulja na dnu tanjira.

marieclaire.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki