Novih 20! Znanstvenici su otkrili pravi uzrok karijesa

Istraživači sa Stomatološke škole Sveučilišta u Pennsylvaniji, SAD, Stomatološke škole Adams i Škole za globalno javno zdravlje Sveučilišta Sjeverne Karoline, SAD, otkrili su da bakterije vrste Selenomonas sputigena imaju vodeću ulogu u nastanku zubnog karijesa. elektronsko izdanje “Medical Express”.

Možete umrijeti od karijesa!

Do sada se smatralo da su bakterije vrste Streptococcus mutans, koje stvaraju zubni plak i oksidiraju, glavni uzročnici karijesa.

U studiji, objavljenoj u specijaliziranoj publikaciji “Nature Communications”, autori dokazuju da je bakterija S. sputigena, do sada uglavnom povezivana s upalom zubnog mesa, vjerojatno glavni “suučesnik” S. mutansa u uništavanju zuba. karijesom.

Neliječeni karijes – uzrok impotencije i moždanog udara

“Ovo je bilo neočekivano otkriće koje nam daje novi uvid u razvoj karijesa, ocrtava potencijalne buduće ciljeve za prevenciju karijesa i otkriva nove mehanizme stvaranja bakterijskog biofilma koji bi mogli biti korisni u drugim kliničkim kontekstima”, rekao je koautor studije Michel Ku, profesor na Stomatološkom fakultetu Sveučilišta u Pennsylvaniji i suvoditelj sveučilišnog Centra za inovacije i preciznu stomatologiju./ zdrave.to

Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih stvari!

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki