5 praksi za jednostavno i jeftino opremanje malog stana

5 praksi za jednostavno i jeftino opremanje malog stana. Evo nekoliko korisnih savjeta:

1. Oslobodite što više prostora

Ako morate opremiti mali dom, najjednostavniji prvi korak je smanjiti količinu stvari koje posjedujete što je više moguće. Pažljiva inventura odjeće, predmeta i knjiga može vam pokazati od čega se rastati. Ako ih se riješite, dobit ćete prostor koji može biti mnogo funkcionalniji. Stoga je smanjenje ovog volumena najlakši i najjeftiniji prvi korak, koji rješava mnoge druge probleme.

Na primjer, vjerojatno nikada nećete odjenuti odjeću koju niste nosili zadnjih godinu dana. Ne samo da ih možete donirati, već i prodati, uključujući i online trgovine. Isto vrijedi i za knjige. Osim oslobađanja prostora, prodaja vam može pomoći u proračunu za namještaj.

Ako nemate dovoljno prostora, a ne želite se nužno odvojiti od svega što ne koristite, razmislite o najmu dodatnog prostora. To može biti specijalizirana usluga iznajmljivanja prostora ili nešto jednostavnije, poput unajmljivanja prijateljeve garaže ili potkrovlja. Slijedite KISS princip – neka bude super jednostavno – pokušajte da sve bude što jednostavnije.

2. DIY + dekoracija po pristupačnoj cijeni

Mogućnost izrade vlastitog namještaja za korištenje, osim što je ekonomična, može biti i iznimno zadovoljstvo. U tom smislu, na Internetu možete pronaći puno ideja za izradu kreveta, stolova, stolova, regala, polica za knjige, stolica, sofe od paleta. Ne treba vam puno novaca, niti ozbiljne vještine, niti komplicirani ili skupi alati, već prije svega želja, entuzijazam i vrijeme. A rezultati mogu biti doista impresivni i daleko bolji od onih u salonu namještaja.

Isto vrijedi i za dekoraciju – na primjer, lonci i vaze mogu se napraviti ne samo od paleta, već i od staklenki i starog kuhinjskog pribora. Uz pomoć papira, papier machea i puno strpljenja možete napraviti unikatne lampe. U tom smislu, platforme poput Pinteresta pune su nevjerojatnih ideja za dizajn interijera koje vas mogu koštati gotovo ništa.

3. Prodajni nalazi

Trgovine rabljenom robom, dućani rabljene robe, platforme za internetske oglase, čak i Facebook grupe za darivanje stvari, sve su to prilike za jeftin, čak i besplatan stari namještaj. Uz malo truda mnoge od njih moguće je osvježiti – primjerice dodatnim slojem laka.

Stare ormare, ladice i ormariće lako možete iznutra oblijepiti stranicama iz časopisa, čineći ih ne samo funkcionalnima, već i jedinstvenima. Često možete pronaći čvrsti namještaj koji ima povijesnu i antiknu vrijednost gotovo za bescijenje.

4. Pametna rješenja za pohranu

Od vilica i posuđa u kuhinji, do knjiga i dokumenata u dnevnoj sobi, odjeće, popluna i posteljine u spavaćoj sobi, filmova, igara, nakita – popis je beskrajan. Što više vremena prolazi, to više predmeta osoba skuplja. U malom domu pametna rješenja za pohranu su od velike vrijednosti. Tako je, primjerice, umjesto kupnje drugog ormara, jednostavno mijenjanje vješalica – od starih, drvenih i glomaznih do modernih i tankih, rješenje koje vam može uštedjeti nekoliko stotina leva.

Kada spremate stvari, uvijek je dobra ideja pogledati prema gore i iskoristiti vertikalu. Prostori iznad vrata – posebno u spavaćoj sobi – jedno su od najlakših mjesta za uvijek objesiti policu. Nikad ne podcjenjujte koliko stvari možete samo objesiti na prazan zid – uključujući svoj bicikl. Ako imate visoku spavaću sobu, možete koristiti palete i grede za izgradnju cijelog drugog kata na kojem je vaš krevet – s dodatnim prostorom za noćni ormarić.

5. Sklopivi i višenamjenski namještaj

Sklopivi kreveti i sofe jedan su od najpraktičnijih načina za povećanje slobodnog prostora. Dakle, tijekom dana možete koristiti jedan raspored svoje sobe, a noću – potpuno drugačiji. Ako se pitate gdje spremiti svoje deke, posteljinu ili druge stvari, možda će mala sofa ili tabure sa spremištem riješiti vaše probleme? Radni stol također možete zamijeniti onim na razvlačenje i tako dobiti više prostora. Sklopivi namještaj je možda malo skuplji, ali može povećati funkcionalnost malog doma. Zato ih preferiraju obitelji s više djece. Ako vam proračun to ne dopušta, vrijedi razmisliti o kreditu za financiranje takve kupnje. Možda niste ljubitelj crtanja, ali vrlo je vjerojatno da će ove kupnje riješiti mnoge vaše probleme i omogućiti vam bolju kvalitetu života.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki