6 stvari koje treba izbjegavati u spavaćoj sobi

je jedan od najvažnijih procesa koji nam omogućuje da se “restartamo” i imamo dovoljno energije za napraviti nešto novo. Zbog toga je kvaliteta našeg sna tako važna. Mnogi čimbenici utječu na to, od jastuka na kojem spavamo do mirisa koje osjećamo.

Evo koje ste pogreške možda napravili u životu i kako ih izbjeći da biste bolje spavali.

1. Stari jastuci

Jastuke treba mijenjati jednom godišnje i pol. Oni s memorijskom pjenom mogu se koristiti duže, do 3 godine. Ali ako koristite jastuk star 5-6 godina, velike su šanse da vaše tijelo nema dovoljno potpore i da vam san nije tako dobar.

Kako biste provjerili trebate li zamijeniti jastuk, uklonite navlaku i pažljivo je pregledajte. Ima li mrlja od znoja? Je li pokvaren? Ima li loš miris? Jastuci skupljaju mrtve stanice kože, plijesan i gljivice. S vremenom, do 1/2 težine jastuka može se sastojati od takvih neželjenih komponenti. A mogu izazvati i alergije koje će vam pogoršati san.

Pogledajte više:

2. Izvori mirisa

Postoje mirisi koji djeluju opuštajuće na živčani sustav i pomažu nam da zaspimo. Ali ako mirisa ima previše, učinak može biti suprotan. Nemojte koristiti previše mirisa i promijenite ih kada vam dosade.

3. Pogrešan madrac

Čak je i vaš omiljeni položaj spavanja važan. Na primjer, ako više volite spavati na boku, radije odaberite madrac od memorijske pjene kako biste smanjili pritisak na ramena i bokove. A za one koji spavaju na leđima bolje je spavati na tvrđim madracima kako bi kralježnica bila ispravljena. Isto vrijedi i za spavače na trbuhu.

4. Pogrešna posteljina

Pamuk se smatra dobrim materijalom za posteljinu jer je prirodan. Ali ovo nije najbolji izbor za spavanje. Pamuk aktivno upija znoj s kose i kože, što znači da ga je potrebno češće prati. Također, potrebno je dosta vremena da se suši, pa ako vam je često vruće dok spavate, donje rublje će upiti znoj i postati vlažno.

Dobra alternativa je svilena posteljina. Ima dobru toplinsku vodljivost, što znači da je zimi topao, a ljeti hladan. Ne izaziva alergijske reakcije i otporan je na grinje. Također ima dobar učinak na kožu i kosu. Dakle, unatoč visokoj cijeni, dobra kvaliteta se isplati.

5. Previše biljaka

Previše u spavaćoj sobi također može imati negativne posljedice. S jedne strane proizvode kisik i apsorbiraju ugljični dioksid. No, s druge strane, na njima se nakuplja prašina, što može negativno utjecati na disanje. Također, neke biljke mogu dodati ugljični dioksid u zrak umjesto da ga apsorbiraju.

Nemojte potpuno izbaciti biljke, ali budite odgovorniji u odabiru. Bolje je odabrati one koji su navikli na suhu klimu, jer bolje apsorbiraju ugljični dioksid. Sukulenti su dobra opcija za spavaću sobu jer apsorbiraju ugljični dioksid noću.

Pogledajte više:

6. Pogrešan jastuk

Odabir savršenog individualan je proces. Ali postoji nekoliko kriterija. Jastuci od perja mogu izazvati alergijsku reakciju ako perje nije dovoljno čisto. Sintetički jastuci brzo gube oblik i zahtijevaju zamjenu. Vuneni jastuci su prilično čvrsti, ali otporni na plijesan i grinje.

Jastuci od memorijske pjene sve su popularniji. Oblik jastuka prilagođava se strukturi ramena, vrata i glave kako bi rasteretio kralježnicu. Ali imaju i nedostatak – zadržavaju toplinu, što može izazvati nelagodu.

Visina jastuka treba biti dovoljna da ramena, vrat i glava budu ravnomjerno postavljeni u odnosu na kralježnicu. Previsoki ili preniski jastuci mogu dodatno opteretiti kralježnicu i narušiti kvalitetu sna. Navlaka bi trebala biti točne veličine jastuka.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki