Pušenje: Kome je teško prestati – Koje prepreke ometaju trud?

Žene možda puše manje cigareta od muškaraca, ali je manja vjerojatnost da će prestati s tom štetnom navikomprema velikoj francuskoj studiji predstavljenoj na godišnjoj konferenciji Europskog kardiološkog društva (ESC Kongres 2021).

Konkretno, doktorandica Ingrid Allagbe sa Sveučilišta u Burgundiji predstavila je studiju koja je uključivala 37.949 pušača (od kojih su 16.492 -43,5%- bile žene) koja je zaključila da su žene koje su bile upućene službama za prestanak pušenja imale veće stope viška kilograma ili pretilosti, depresije i tjeskobe, u usporedbi s muškarcima koji su htjeli “prestati” pušiti.

Studija je uspoređivala karakteristike i stope apstinencije od pušenja između muškaraca i žena koji su posjetili klinike za odvikavanje od pušenja u razdoblju od 2001. do 2018. godine. Uzorak se sastojao od osoba u dobi od 18 godina i starijih (žene su imale prosječno 48 godina, a muškarci 51) s najmanje jednim čimbenikom rizika za kardiovaskularne bolesti: prekomjerna tjelesna težina/pretilost (BMI 25 kg/m² ili više), visok kolesterol, dijabetes, hipertenzija , povijest moždanog udara, srčanog udara ili angine pektoris.

Uzorak je također razvrstan na temelju ovisnosti o nikotinu na blagu, umjerenu i tešku. Apstinencija od pušenja (najmanje 28 uzastopnih dana) temeljila se na samoizvještajima i potvrdila mjerenjem izdahnutog ugljičnog monoksida na manje od 10 ppm.

Konačno, sudionici su dali informacije o dobi, obrazovnoj razini i mogućim osnovnim bolestima, poput dijabetesa i bolesti dišnog sustava, te točan broj cigareta koje su popušili na dnevnoj bazi. Izmjerena je visina i težina te su procijenjeni simptomi anksioznosti i depresije ili upotreba antidepresiva.

Iz kombinirane analize svih elemenata pokazalo se sljedeće:

  • muškarci i žene imali su veće “opterećenje” čimbenicima kardiovaskularnog rizika: 33% muškaraca imalo je visok kolesterol, a 30% žena, 26% muškaraca imalo je hipertenziju u usporedbi s 23% žena, a dijabetes 13% muškaraca i 10% žena,
  • 27% žena imalo je prekomjernu težinu ili pretilo, dok je 20% muškaraca prijavilo simptome anksioznosti ili depresije u 37,5% u usporedbi s 26,5% muškaraca,
  • 24% žena i 21% muškaraca imalo je kroničnu opstruktivnu bolest pluća, dok je 16% odnosno 9% imalo astmu,
  • žene su u prosjeku pušile 23 cigarete dnevno, a muškarci 27, ovisnost o nikotinu imalo je 56% žena i 60% muškaraca, dok je apstinencija od cigareta bila rjeđa kod žena (52%) u odnosu na muškarce (55%)..

“Gore navedeni podaci pokazuju da iako žene puše manje cigareta i manje su ovisne o nikotinu, imaju više poteškoća s prestankom pušenja. To se može pripisati višoj razini tjeskobe, depresije i problema s težinom s kojima se žene suočavaju. Osim toga, ranije je objavljeno da se žene suočavaju s više prepreka u pokušaju prestanka pušenja koje se tiču ​​spolnih hormona, raspoloženja i debljanja”, zaključuje doktorski istraživač.

ygeiamou.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki