Marelice su jedno od omiljenih ljetnih voća. Mali, okrugli, ružičasto-narančasti plodovi slatkog okusa i sočne teksture među najljepšim su plodovima sezone. Osim toga, odgovaraju mnogim slatkim receptima, ali mogli bismo ga pronaći i u slanim. Pogledajte i recepte s marelicama.
Kako ih odabrati
Ako ih želite uskoro konzumirati, onda birajte marelice koje su ružičasto/narančastog izgleda i nemaju izbočine ili smeđe mrlje. Manje zreli obično imaju žuto-zelenu boju.
Njihovo skladištenje
Svježe marelice
Ako ih želite čuvati u hladnjaku, radije ih stavite u hermetički zatvorenu posudu. Možete ih ostaviti iu smočnici za hranu ili u zdjeli za voće, ali im se tako rok trajanja još više skrati. Marelice izvan hladnjaka izdrže 1 do 3 dana ako su dovoljno zrele, dok u hladnjaku mogu trajati i do tjedan dana. No, ako marelicu prerežete znatno ćete skratiti vrijeme u kojem će ostati svježa.
One osušene
Kako biste dulje sačuvali suhe marelice, čuvajte ih u hladnjaku u hermetički zatvorenoj posudi. Ako želite, možete ih ostaviti iu smočnici ili u ormaru, no visoke ljetne temperature im nisu saveznici.
Marelice i zamrzivač
Ako želite, možete ih spremiti u zamrzivač kako biste ovaj ljetni zalogaj imali tijekom cijele godine.
Počnite tako što ćete ih prerezati na pola i izvaditi košticu. Zatim ih rasporedite na neprianjajući papir za pečenje postavljen na pleh i stavite u zamrzivač na jedan dan. Zatim ih stavite u vrećicu za pohranu i vratite u zamrzivač.
Nemojte preskočiti gornji korak jer ako ih stavite ravno u vrećicu za pohranu pretvorit će se u smrznutu masu. U zamrzivaču će vaše marelice ostati svježe i do 6-7 mjeseci, a nije bitno hoćete li ih čuvati cijele ili narezane.
časopis za masline.gr