S nadjevom poput musake, ova pita je ukusna. Ako želite, osim u roladi, možete je napraviti i u okrugloj ili duguljastoj tepsiji.
Materijali
1 paket kora za pitu
ekstra djevičansko maslinovo ulje za lišće
3 patlidžana srednje veličine, narezana na kockice
400 g mljevena junetina
1 sitno nasjeckani luk
1 kavena šalica maslinovog ulja
2 zrele rajčice, naribane
1 žličica žlica paste od rajčice, otopljene u malo vode (po želji)
1 štapić cimeta
1 list lovora
1 šalica nasjeckanog peršina
2 žličice jušna žlica nasjeckanog mažurana
1 žličica slatki šećer
Sol papar
1 savijača bešamel
500 ml mlijeka
1 šalica ribanog feta sira
Sol papar
Postupak
Zagrijte pećnicu na 200°C. Patlidžane posolite i nakon 15 minuta isperite s dosta vode i lagano rukom ocijedite. Plići pleh obložite papirom za pečenje i rasporedite ih unutra. Poškropite ih s malo maslinovog ulja i pecite u pećnici dok ne omekšaju.
U međuvremenu pripremite mljeveno meso: Stavite lonac na vatru da se zagrije i na pola maslinovog ulja pirjajte naribani luk 1 minutu. Dodajte mljeveno meso i pirjajte uz često miješanje drvenom kuhačom da ne budu grudice i dok ne poprimi boju. Dodajte štapić cimeta i lovorov list, naribanu rajčicu, šećer i otopljenu pulpu. Posolite, popaprite i kuhajte na laganoj vatri dok tekućina ne ispari i umak od mljevenog mesa se zgusne. Izvadite cimet i lovor te dodajte peršin i mažuran. Izmiješajte i pustite da se mljeveno meso ohladi.
Za bešamel: Bešamel pripremite prema uputama, pomiješajte ga s mlijekom. Kad se krema zgusne dodajte feta sir te sol i papar.
Za kiflice: Listove polukora poslagati jedan na drugi, premazati svaki maslinovim uljem. Rasporedite polovinu pečenih patlidžana, ostavljajući razmak od 4 prsta okolo (ostavite veću marginu u gornjem dijelu lima), preko toga rasporedite polovinu mljevenog mesa i na kraju polovinu bešamela. Savijte pitu u roladu tako da bočne listove prebacite preko nadjeva da se drži na mjestu i stavite roladu na tepsiju obloženu papirom za pečenje šavom prema dolje.
Pripremite drugu roladu i pecite ih u pećnici oko 45 minuta, na 175°C, dok ne porumene. Pustite da se pita ohladi, narežite na komade i poslužite.
časopis za masline.gr