Jedna od najlakših, najukusnijih i najbržih namirnica.
Svinjetina sa šljivama, jabukama i krumpirom oduševit će svakoga zahvaljujući svojoj mekanoj i sočnoj teksturi, a prije svega pikantnom i pomalo slatko-kiselkastom okusu.
Materijali
1,8 kg svinjskog filea sa 5 kostiju
500 g temeljca od povrća
500 g krumpira
200 gr. suhe šljive
500 gr. jabuke
100 gr. mrkve
100 gr. celer
130 gr. luk
2 češnja češnjaka
2 grančice ružmarina
2 lista lovora
5 bobica
150 gr. bijelo vino
50 gr. maslac
100 gr. maslinovo ulje
Sol papar
Provedba
Meso prvo dobro natrljajte uljem, solju i paprom pa ga sa svih strana stavite u tepsiju za pečenje u pećnici (istoj u kojoj ćete ga kasnije peći). Kad dobije lijepu zlatnu boju dodajte bijelo vino i pustite da ispari na jakoj vatri. Zatim izvadite meso iz tave i ostavite ga sa strane.
Celer, mrkvu, luk i češnjak krupno narežite i stavite u tavu zajedno s maslacem i malo ulja, lovorovim listom i ružmarinom. Pustite da se sastojci kuhaju najmanje 15 minuta, zatim dodajte očišćeni i nasjeckani krumpir i pržite ga 5 minuta.
Tada svinjski file vratite u tepsiju, dodajte povrtni temeljac i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 185 stupnjeva oko pola sata. Tijekom kuhanja povremeno provjerite da svinjetina nije presuha i po potrebi dodajte malo povrtnog temeljca.
U ovom trenutku dodajte jabuke, oguljene i narezane na komade iste veličine kao krumpir. Dodamo i šljive, miješajući i nastavimo kuhati još 30 minuta.
Nakon što meso izvadite iz pećnice, zamotajte ga u aluminijsku foliju i ostavite da odstoji 10 minuta kako bi se sok ravnomjerno rasporedio po njemu. Tek tada meso narežemo na ploške i serviramo na tanjur zajedno sa sokom od kuhanja.
jenny.gr