Sočna svinjetina sa šljivama, jabukama i krumpirom

Jedna od najlakših, najukusnijih i najbržih namirnica.

Svinjetina sa šljivama, jabukama i krumpirom oduševit će svakoga zahvaljujući svojoj mekanoj i sočnoj teksturi, a prije svega pikantnom i pomalo slatko-kiselkastom okusu.

Materijali

1,8 kg svinjskog filea sa 5 kostiju

500 g temeljca od povrća

500 g krumpira

200 gr. suhe šljive

500 gr. jabuke

100 gr. mrkve

100 gr. celer

130 gr. luk

2 češnja češnjaka

2 grančice ružmarina

2 lista lovora

5 bobica

150 gr. bijelo vino

50 gr. maslac

100 gr. maslinovo ulje

Sol papar

Provedba

Meso prvo dobro natrljajte uljem, solju i paprom pa ga sa svih strana stavite u tepsiju za pečenje u pećnici (istoj u kojoj ćete ga kasnije peći). Kad dobije lijepu zlatnu boju dodajte bijelo vino i pustite da ispari na jakoj vatri. Zatim izvadite meso iz tave i ostavite ga sa strane.

Celer, mrkvu, luk i češnjak krupno narežite i stavite u tavu zajedno s maslacem i malo ulja, lovorovim listom i ružmarinom. Pustite da se sastojci kuhaju najmanje 15 minuta, zatim dodajte očišćeni i nasjeckani krumpir i pržite ga 5 minuta.

Tada svinjski file vratite u tepsiju, dodajte povrtni temeljac i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 185 stupnjeva oko pola sata. Tijekom kuhanja povremeno provjerite da svinjetina nije presuha i po potrebi dodajte malo povrtnog temeljca.

U ovom trenutku dodajte jabuke, oguljene i narezane na komade iste veličine kao krumpir. Dodamo i šljive, miješajući i nastavimo kuhati još 30 minuta.

Nakon što meso izvadite iz pećnice, zamotajte ga u aluminijsku foliju i ostavite da odstoji 10 minuta kako bi se sok ravnomjerno rasporedio po njemu. Tek tada meso narežemo na ploške i serviramo na tanjur zajedno sa sokom od kuhanja.

jenny.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki