Nesanica kod djece i adolescenata: Stručnjaci zabrinuti zbog zlouporabe melatonina i želea – Nepoznati rizici

Naše bake i prabake su između ozbiljnosti i šale govorile “daj mu uzo da se naspava”. Danas, zahvaljujući napretku farmakologije, umorni ili nestrpljivi roditelji imaju druge pomagače u nastojanju da uspavaju svoju djecu, poput melatonina.

Osim što (i) u ovom slučaju nisu izbjegnuta pretjerivanja. Oko 20% djece mlađe od 14 godina u Sjedinjenim Državama uzima melatonin kako bi lakše spavala. Roditelji im se, uglavnom, prethodno nisu obratili pedijatru.

Studije

Iako melatonin, jedan od najprodavanijih dodataka prehrani, liječnici odobravaju kao kratkoročno rješenje, studija nedavno objavljena u znanstvenom časopisu JAMA Pediatrics dokumentira uznemirujuće trendove: među obiteljima koje su sudjelovale u istraživanju, djeca predškolske dobi dobivala su melatonin , prema prosjeku, dvanaest mjeseci, osnovnoškolci osamnaest mjeseci, a tinejdžeri gotovo dvije godine neprekidno.

Tinejdžeri spavaju na melatoninu

Druga studija, ovaj put online, koju je provela Američka akademija za medicinu spavanja, otkrila je da su očevi vjerojatnije nego majke da daju djeci melatonin, kao i mlađi roditelji, za razliku od starijih, koji više oklijevaju dati melatonin djeci. odobriti.

Želei

Sadržaj melatonina u mnogim dodacima prehrani, kao što su jelly grah koji je popularan među mališanima, također stvara probleme. Neki sadrže količine 300%, čak i 500% veće od preporučene dnevne doze.

No, iako nisu navedeni u sastojcima, sadrže i (kako je dokazano provjerama američkih vlasti) serotonin, koji može imati učinak suprotan od željenog, jer je povezan s budnošću i inhibicijom REM faze sna.

Važan razlog za “nesanicu” mladih su ekrani računala i mobitela – “Prije spavanja čitamo bilo koju knjigu”, kažu stručnjaci.

Opasnost od trovanja

Između 2012. i 2021. izvješća o trovanju djece uslijed predoziranja melatoninom (koje se obično očituje glavoboljom, vrtoglavicom i razdražljivošću), uvijek u Sjedinjenim Državama, porasla su za 530%, s 4000 slučajeva koji su zahtijevali hospitalizaciju. 1% pacijenata je odvedeno na Odjel intenzivne njege, a zabilježeni su i slučajevi ovisnosti.

„Melatonin je hormon koji izlučuju stanice epifize i širi se u sva tkiva vezanjem na posebne receptore. Utječe na regulaciju sna i temperature, ali ima i druga važna djelovanja: u antioksidativnoj zaštiti, u imunološkom odgovoru putem neuroendokrinih mehanizama i, možda, u liječenju depresije”, objašnjava Leonidas Doundas, profesor patologije i endokrinologije na Medicinski fakultet Sveučilišta u Ulmu, Njemačka, znanstveni suradnik jedinice za endokrinologiju i metabolizam u bolnici Eugenide Sveučilišta u Ateni i tajnik Europskog društva za štitnjaču.

Kako možemo osigurati uravnoteženiju budućnost za našu djecu?

“Međutim, sve to pod uvjetima. Siguran je u preporučenoj dozi, tj. 2-3 mg u tabletama ili spreju. Čini se da doza veća od 3 mg, ne samo da ne pomaže da brže zaspimo, već je potrebno više vremena da se metabolizira. Stoga je veća vjerojatnost da ćemo se sljedeće jutro probuditi s nemirom, vrtoglavicom, glavoboljom ili mučninom. Ovo su najčešće nuspojave – ovisne o dozi i obično blage – uz pospanost.

Na lučenje melatonina utječu cirkadijalni ritam, odnosno naš “biološki sat” i sezona. Zimi možemo imati veće i češće sekrete u odnosu na ljeto. U svakom slučaju, doza u djece ne smije biti veća od 1-2 mg. I kod njih je, kao i kod mnogih odraslih osoba, poremećen mehanizam spavanja zbog višesatne izloženosti plavim ekranima mobitela i računala. Najbezazleniji i najučinkovitiji “melatonin” je, dakle, navika koju su imale starije generacije: čitanje omiljenog časopisa ili dobre knjige…”, priča za “K” iskusni znanstvenik.

Tasos Hatzis, pedijatar i intenzivist, slaže se. “Izloženost elektroničkim ekranima stvara energetsko preopterećenje mozga, “koči” san djece i tinejdžera, zbog čega ga treba izbjegavati barem sat vremena prije spavanja. Nažalost, mnogi roditelji – trend se postupno pojavljuje iu Grčkoj – pokušavaju ispraviti grešku novom greškom. Melatonin nije hipnotik, on je u biti hipnotizer, ali dobro ga je davati odraslima”.

Prodaju se bez kontrole

I to općenito o dodacima prehrani, a posebno o onima koji se nekontrolirano prodaju čak iu samoposlugama, naglašava g. Hatzis.

“Većina argumenata koje roditelji koriste za svoju administraciju – navodno za dobrobit ili za jačanje imuniteta djece – pa čak i bez pristanka liječnika, ne odgovara stvarnosti. Dijete rođeno prirodnim putem, hranjeno raznoliko i uravnoteženo, ne treba nikakve dodatke. Uz deset minuta na suncu imat će potreban dnevni unos. Što će tableta s tim?”, ističe.

katimerini.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki