Nedostatak sna uzrokuje hipertenziju kod žena

U tišini noći, kada bi nas san trebao uljuljkivati ​​u oporavak, tiho se komeša sve veća briga za žensko zdravlje.

Novo istraživanje ugledne Brigham and Women’s Hospital u Bostonu baca svjetlo na zapanjujuću vezu između nedovoljno sna i hipertenzije u žena — vezu koja je pažljivo promatrana, ali nije potvrđena kao uzročna.

Studija, koja otkriva svoje nalaze u časopisu Hypertension, daje sliku u kojoj su problemi s odmorom usko, iako dvosmisleno, povezani s povišenim krvnim tlakom.

Tijekom 16 godina, istraživači koji su se usredotočili na zdravstveni status 66 122 žene iz Studije zdravlja medicinskih sestara 2 uočili su fascinantnu, iako složenu sliku: 10% porast hipertenzije kod onih koji su spavali pet sati ili manje, i manji, 7% povećanje broja njihovih kolega koji su spavali šest sati.

Značajno povećanje hipertenzije — 14% i 28 % — također je primijećeno kod žena koje su imale sporadične ili česte probleme sa spavanjem. Ipak, kanali koji povezuju poremećaje spavanja i hipertenziju i dalje su obavijeni znanstvenom tajnom.

Dr. Shahab Hagayeg, znanstveni suradnik s Harvarda i glavni istraživač studije, baca nesigurno svjetlo na ovu složenost: poremećaji spavanja mogu pokrenuti niz koji uključuje zadržavanje natrija, arterijsku krutost i povećanu srčanu aktivnost, što dovodi do hipertenzije.

Doktor upozorava: Svi jedemo ovo povrće, a ono dovodi do hipertenzije!

S druge strane, u podatke se uvlači hipoteza da sama hipertenzija, prekidajući cirkadijalni pad i porast krvnog tlaka, može biti nevidljivi pljačkaš mirnog sna.

Slojevi ove noćne zagonetke dodatno su isprepleteni elementima životnog stila, budući da žene koje se bore s nesanicom ili problemima spavanja često imaju viši indeks tjelesne mase, manje su fizički aktivne, lošije se hrane i vjerojatnije je da će konzumirati duhan i alkohola, tkajući tako složeniju sliku međusobno povezanih zdravstvenih rizika.

Dr. Nicole Weinberg, kardiologinja, uspješno iznosi znanstveni i filozofski slučaj: Je li kokoš ili jaje u ovom složenom odnosu između spavanja i hipertenzije? Međutim, njezin entuzijazam dolazi do izražaja kada razmišlja o novootkrivenim dubinama znanja o spavanju koje su donijele inovativne tehnologije kao što je praćenje sna s Apple Watchom, što daje nadu da daljnja istraživanja mogu razotkriti misterij.

Kada diuretici pomažu ili štete hipertenziji?

“Pitanje sna”, objašnjava ona, “uvijek je bilo misterij: što se događa dok spavamo?” Njezine riječi lebde u zraku kao poziv na dublje i pažljivije istraživanje našeg noćnog svijeta i načina na koji se on križa s našim budnim stanjem. blagostanje . Za sada je odgovornost za rješavanje ovog problema djelomično na individualnoj pažnji.

Dr. Hagayegh preporučuje pomno praćenje krvnog tlaka i s pravom ozbiljnošću navigirati terenom poremećaja spavanja. Bilo da se radi o tajanstvenim osekama i osekama krvnog tlaka koji tiho upravljaju našim snom ili opskurnim makinacijama odmora koje upravljaju našim krvožilnim zdravljem, tajna ostaje obavijena.

I tako, u međuprostorima između jave i sna, između znanstvenih spoznaja i trajne misterije, žene se nalaze navigatorima vlastitog blagostanja, istraživačicama svojih snova, zagovornicama vlastitih narativa zdravlja, s obećanjem budućih istraživanja kao potencijalni svjetionik koji upućuje na dublje razumijevanje i blagostanje.

Boris ALEKSANDROV

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki