Perilica posuđa: postoji li pravi način punjenja?

Perilica posuđa je vrlo praktičan uređaj u našoj kuhinji jer nam pomaže uštedjeti vrijeme i trud, posebno u aktivnosti koju mnogi ne vole: pranje posuđa. Ujedno, to nam je najdraži gadget u slučaju poziva u našu kuću, jer pomaže da se lako uvede red u… kaos u našoj kuhinji za stolom.

Postoji li pravi način da se to ispuni? Za vas smo prikupili sve potrebne savjete za njegov pravilan rad, ali i za… sigurnost vašeg kućanskog aparata!

Je li potrebno prati suđe?

Možda smo navikli ispirati posuđe prije nego što ga stavimo u perilicu. No prema stručnjacima, ispiranje ne samo da je nepotrebno, već može čak i sabotirati uspjeh našeg stroja. Stručnjaci kažu da je deterdžent za pranje posuđa dizajniran za interakciju s česticama hrane u prljavom posuđu, tako da ispiranje može ometati ciklus čišćenja. Sve što trebate je ukloniti tvrdokorne mrlje – hranu zalijepljenu na posuđu.

Ako polako punite perilicu posuđa i vaše neoprano posuđe tamo stoji danima, preporučuje se pokrenuti ciklus pranja samo s ispiranjem kako biste se nosili s neugodnim mirisima.

Posuđe koje se može prati u perilici posuđa

Je li vam se ikada posuđe razbilo nakon pranja u perilici? Na posuđu postoji posebna oznaka koja pokazuje može li se prati u perilici (obično je to mala kutija u kojoj se nalaze tanjuri ili čaše).

Nikada u perilici posuđa!

Postoji posuđe i kuhinjski pribor koji, iako nisu posebno označeni, podrazumijeva se da se ne mogu prati u perilici posuđa.

Što je ovo:

  • oštre noževe, jer zasljepljuju
  • drveni predmeti (žlice, rezne površine…): osjetljivi su i mogu se slomiti u perilici, pa ih je bolje prati ručno
  • osjetljivi tanjuri ili čaše: očito je da kristalne čaše nećete stavljati u perilicu, kao ni dobro posuđe jer može potamniti i pokvariti njegovu dekoraciju.

U osnovi, pravilo je sljedeće: ne stavljajte ništa unutra što ne možete (ili ne želite) zamijeniti – poput keramike, obiteljskog naslijeđa ili finog porculana.

Posude se peru ručno

Tave također nisu prikladne za pranje u perilici posuđa, pogotovo one koje se ne lijepe jer perilica rublja polako skida njihov premaz i nagriza ih. Jedino posuđe koje je sigurno je nehrđajući čelik, ali ni ono se ne smije često koristiti jer ga prekomjerna vlaga nagriza…

Umijeće organizacije pranja rublja

Postoji umjetnost organiziranja perilice posuđa. Preporučujemo da pojednostavite proces dijeljenjem perilice posuđa u zone: Zadržite donju policu za veće predmete, kao što su tanjuri i velike zdjele. Na gornjoj polici trebale bi se smjestiti male zdjelice, šalice, šalice i posuđe koje se može prati u perilici posuđa, poput silikonskih lopatica i žlica. Tanko plastično posuđe (posuđe ili zdjelice) treba biti na gornjoj polici. Posuđe ide u za to predviđenu zonu (ili u košaru za posuđe ili na treću policu, ovisno o modelu vaše perilice posuđa).

Najbolji način punjenja perilice posuđa je od straga prema naprijed, što pomaže da zadrži više.

Pokušajte je ne preopteretiti i prekrijte svaku pukotinu, jer ćete tako spriječiti da voda prodre kroz sve moguće kutove perilice, što će rezultirati posuđem ili priborom koji se uopće neće oprati.

U isto vrijeme, zdjele i čaše trebaju biti postavljene pod kutom, ali ako nemate mjesta na kosoj polici, provjerite jesu li sve posude okrenute prema dolje kako se ne bi stvarale lokve vode zagađene česticama hrane.

Pribor za jelo

Većina modernih perilica posuđa ima poseban odjeljak za pribor za jelo. Za što učinkovitije pranje, vilice i žlice stavljamo okrenute prema gore, a noževe (iz sigurnosnih razloga) s oštricom prema dolje.

Kako bi voda dobro očistila svaku površinu, nemojte u košaru trpati previše posuđa odjednom.

Nemojte blokirati mlaznice.

U većini modernih perilica posuđa, glavna prskalica nalazi se na dnu perilice posuđa, neposredno iznad grijaćeg elementa. Rotirajuća ruka za prskanje raspršuje mješavinu tople vode i deterdženta. Ali da bi vaše posuđe bilo čisto, važno je osigurati da glomazni predmeti ne blokiraju mlaznice. Veliki predmeti stanu sa strane i trebaju biti pod kutom.

Uključite ga kad se napuni.

Nikada ne stavljamo perilicu posuđa ako je prije toga dobro ne napunimo. To je bolje i za ispravnu upotrebu perilice rublja i za dobrobit planeta.

časopis za masline.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki