Doktor: Zimi bi ovaj čaj trebali piti svi

“Razlog tome su nagle promjene temperature, hladnoća, pogoršanje zdravlja zbog prehlade. Upravo u jesensko-zimskom razdoblju najčešće obolijevamo, stoga je važno dobro se hraniti, pridržavati se odgovarajućeg režima, biti tjelesno aktivan i pružiti tijelu odmor kada je to potrebno.

Koji je čaj pravi spas za bolove u trbuhu?

Voće, povrće i zdrava pića pomoći će vašem imunološkom sustavu. U ovom slučaju vrijedi obratiti pažnju na čaj od đumbira”, kaže ruska liječnica dr. Dilyara Lebedeva.

„U jesensko-zimskom razdoblju vrlo brzo nastupa umor i postaje sve teže vratiti razinu energije. Dijelim recept za zdrav napitak koji će pomoći ne samo imunološkom sustavu, već i brzo vratiti energiju“, kaže endokrinologinja.

Čaj od đumbira za imunitet

Za pripremu 500 ml zdravog napitka trebat će vam:

  • svježi korijen đumbira (3-4 cm);
  • kardamom – 2 mahune;
  • prstohvat cimeta;
  • žličica zelenog čaja;
  • klinčići, metvica (po izboru);
  • pola limuna ili naranče po ukusu;

Recept je izuzetno jednostavan za napraviti. Prvo je potrebno prokuhati vodu, a zatim u nju dodati sve sastojke. Zatim kuhajte piće 3-4 minute na umjerenoj vatri. To je sve! Maknite posudu s vatre, pustite da se napitak malo ohladi, procijedite i uživajte u zdravom napitku.

Za što je još dobar đumbir?

Korijen đumbira sadrži mnogo korisnih tvari. Sadrži minerale magnezij, fosfor, kalcij, željezo, cink, kalij, krom, mangan, silicij, kao i vitamine A, B1, B2, B3, C, E i K. Također je bogato aminokiselinama poput leucina , valin, izoleucin, treonin, lizin, metionin, fenilalanin i triptofan.

Ima sljedeća korisna svojstva:

  • štiti tijelo od virusa;
  • liječi kašalj;
  • pomaže u poboljšanju kvalitete sna;
  • štiti tijelo od parazita;
  • ublažava nelagodu na početku trudnoće;
  • sagorijeva salo na trbuhu;
  • smanjuje razinu šećera u krvi;

“Ako ne želite piti čaj s đumbirom, onda se ovaj korijen može konzumirati – dobrobiti se sigurno neće smanjiti. Na primjer, možete žvakati komad korijena kako bi se korisne komponente apsorbirale u sluznicu usne šupljine i spriječile širenje infekcije. Neke domaćice dodaju đumbir u gotova jela kako bi im dale neobičan okus“, kaže doktorica.

Jojen ili gyosum – čaj od ove biljke je nezaobilazan zimi

Važno: Članak ne zamjenjuje uravnoteženu prehranu i savjetovanje sa stručnjakom!

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki