Koje kućanske aparate možemo čistiti octom?

Jedan od najučinkovitijih i vrlo ekonomičnih proizvoda za čišćenje je bijeli ocat. Uz snažno djelovanje protiv mikroba, soli i neugodnih mirisa te spektakularne rezultate u uklanjanju masnoće i prljavštine, ocat je omiljeni prirodni način čišćenja i dezinfekcije svakog kutka našeg doma.

Jednako je prikladan za male i velike kućanske aparate koje imamo u kuhinji.

Pogledajmo koje uređaje možemo očistiti octom:

Aparat za kavu i kuhalo za vodu

Aparati za kavu i kuhala za vodu nakupljaju soli, što može utjecati na okus našeg omiljenog jutarnjeg pića. U tim slučajevima, naši uređaji trebaju desalinizaciju, ne samo zbog kvalitete napitka, već i zbog dobrog rada.

Međutim, ne moramo posezati za kemijskim proizvodima koji će vjerojatno ostaviti ostatke koji će proći kroz naše piće ili kavu. Najsigurniji način uklanjanja kamenca je ocat. U posudu s vodom stavimo jednake dijelove octa i vode i uključimo uređaj. Nakon završetka vrenja, dobro isperite i spremni smo!

Perilica suđa

U perilici posuđa možemo koristiti ocat za uklanjanje soli iznutra, jer one mogu utjecati na rezultat pranja. Isto možemo učiniti ako perilica rublja smrdi. Stavite ocat u posudu i stavite je na rešetku prazne perilice posuđa te pokrenite ciklus pranja. Na taj način ne samo da se uklanjaju neugodni mirisi, već se razgrađuju i ostaci hrane koji mogu začepiti odvod.

Osim toga, ocat je jednako učinkovit protiv neugodnih mirisa u posuđu koje se pere u perilici. Posuđe prskamo jedno po jedno dok ga stavljamo u perilicu ili sve zajedno prije nego što je stavimo u program za pranje. Tako izbjegavamo komercijalne parfeme koji su sve samo ne štedljivi.

Hladnjak

To je možda i najnervozniji dio kuhinje koji često treba čistiti, ne nužno zato što ga prljamo, već zato što hrana koju držimo u hladnjaku često ostavlja mrlje i neugodne mirise. I u ovom slučaju ocat je najsigurnije i najekonomičnije sredstvo za čišćenje.

Stavite jednake dijelove octa i tople vode u posudu i obrišite sve površine mekom krpom. Na težim mjestima možemo lagano istrljati kuhinjskom spužvom. Mrlje će nestati, kao i neugodni mirisi.

Mikrovalna pećnica

Ocat je odličan u razbijanju naslaga masnoće iz mikrovalne pećnice i uklanjanju mirisa hrane. Za potpunije čišćenje stavite jednake dijelove octa i vode iz slavine u zdjelu – prikladnu za mikrovalnu pećnicu. Posudu stavite u pećnicu i zagrijavajte pet minuta, po želji i duže. To će stvoriti paru koja će razgraditi masnoću i prljavštinu. Nakon toga spužvica će puno lakše pokupiti prljavštinu i masnoću.

časopis za masline.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki