Nema problema: ove namirnice možete koristiti i nakon isteka roka trajanja

Rok trajanja je pokazatelj mogu li se hrana i razni proizvodi koristiti bez brige za zdravlje. To je vodič koji nam pomaže znati kada je nešto sigurno konzumirati.

Švedski liječnik naveo je najjeftinije, a korisne proizvode

Međutim, različita hrana ima i različite rokove trajanja. Razlikuje se kako zbog karakteristika proizvoda tako i zbog načina i mjesta njegovog skladištenja.

Međutim, postoje neki proizvodi koji su i dalje upotrebljivi čak i ako im je istekao rok trajanja.

Pogledajte popis namirnica koje se mogu konzumirati i nakon isteka roka trajanja.

Kruh

Obično ima pomalo ustajao okus nakon isteka roka, ali je siguran za upotrebu. Ako mu želite produžiti vijek trajanja, stavite ga u hladnjak ili zamrzivač. Naravno, ako vidite mrlje na njemu, nemojte ga jesti.

Agresivne kemikalije za kućanstvo oštećuju stanice jetre

Konzervirana hrana

Većina konzervirane hrane može se čuvati jako dugo. USDA objašnjava da limenke mogu trajati godinama ako se skladište u pravim uvjetima i bez udubljenja, oteklina ili hrđe.

Čokolada

Dobra vijest za ljubitelje čokolade je da se može jesti i do dvije godine nakon isteka roka trajanja, ali samo ako nije otvarana. Nakon otvaranja može se konzumirati do godinu dana.

jaja

Jaja mogu stajati u hladnjaku 3-5 tjedana. U međuvremenu će im rok trajanja napisan na kartonskoj kutiji sigurno proći, ali sigurni su za korištenje u raznim receptima. Naravno, treba obratiti pozornost i na njihov izgled.

Ova hrana je prisutna u većini hladnjaka, ali prestanite je davati svojoj djeci!

Smrznuta hrana

Prema USDA, bakterije koje uzrokuju trovanje hranom ne mogu rasti u zamrzivaču, tako da je smrznuta hrana sigurna za jelo. Ali s vremenom može izgubiti kvalitetu i postati suha ili imati lošiji okus od svježe smrznute.

Na primjer, ako ste neko vrijeme imali smrznuti komad govedine u zamrzivaču, siguran je za jelo, ali bolje ga je koristiti u čiliju, tacosima ili gulašu sa začinima koji će nadoknaditi nedostatak okusa .

Med

Med ne može imati rok trajanja, ali najbolje ga je potrošiti u roku od dvije godine dok je najbolji.

Slatko i marmelada

Mogu trajati do godinu dana u smočnici ako su neotvoreni i šest mjeseci u hladnjaku nakon otvaranja.

Kako očistiti meso od kemikalija?

Kečap

Jedna od najpopularnijih namirnica u kuhinji može trajati i do šest mjeseci nakon otvaranja.

Pakirana hrana

Žitarice, krekeri, musli, tjestenina, čips ili riža sigurni su za jelo nakon isteka roka trajanja. Ali ostarit će i neće imati isti okus kao kad su “tek” otvoreni.

Šećer

Šećeru tehnički nikad ne ističe rok trajanja. Ali za najbolju kvalitetu i okus, treba ga iskoristiti u roku od dvije godine.

Jogurt

Može biti dobar do dva tjedna nakon isteka roka valjanosti. Ali datum na pakiranju je obično “najbolje upotrijebiti do”, pa dobro pronjuškajte ako je već neko vrijeme otvoreno./zdrave.to

Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih stvari!

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki