Trudnoća: Koju hranu treba izbjegavati?

Razdoblje trudnoće vrlo je posebno i posebno za svaku ženu. Posebnu pozornost treba posvetiti prehrani kako same žene tako i bebe koju će donijeti na svijet.

Hrana koju trudnica konzumira igra važnu ulogu u razvoju i zdravlju djeteta. Stoga je važno obratiti pozornost na njezinu prehranu i dati dojenčetu sve hranjive tvari koje su mu potrebne za dobar rast. Uglavnom je potreban oprez jer se klice ili infekcije mogu prenijeti hranom i imati ozbiljne posljedice.

Liječnici i nutricionisti zasigurno će vam pružiti informacije i upute o prehrani trudnica i zasigurno su najpogodniji za odgovore na sva vaša pitanja.

No, da vidimo opet koje su to namirnice koje treba izbjegavati u trudnoći, neke su poznate, a druge manje poznate.

  • Određeni sirevi: meke francuske sireve (Camembert, Brie itd.) treba izbjegavati jer mogu uzrokovati listeriozu. Također bi bilo dobro izbjegavati kore od sira, kao i gotove ribane sireve koji su dostupni pakirani na tržištu.
  • Sirova jaja i proizvodi od sirovih jaja.
  • Foie gras i sve vrste pašteta koje mogu sadržavati bakteriju Listeria i uzrokovati listeriozu.
  • Dimljeno, marinirano ili sušeno meso: ako je sirovo ili nedovoljno kuhano, to se meso može zaraziti toksoplazmozom. Kuhanje je jedini način da sigurno ubijete ovu štetočinu.
  • Sirova, marinirana ili dimljena riba: Zaboravite sushi, riblji tartar ili dimljenu ribu kako biste izbjegli rizik od listerioze
  • Školjke: One su jedna od najopasnijih namirnica za trovanje hranom i treba ih u potpunosti izbjegavati tijekom trudnoće. Soja, u svim oblicima.
  • Klice i klice: Supernamirnice su koje nam daju dobro zdravlje i dobrobit, ali da budemo potpuno sigurni, najbolje bi ih bilo izbjegavati tijekom trudnoće.

Podsjećamo, tijekom trudnoće treba izbjegavati alkohol i pušenje jer utječu na rast bebe i mogu uzrokovati ozbiljne probleme sa srcem i dišnim sustavom.

Listerioza je ozbiljna infekcija, koja nastaje konzumacijom hrane kontaminirane bakterijom Listeria monocytogenes i uzrokuje tešku kliničku sliku kod novorođenčadi, odraslih sa slabim imunološkim sustavom i ozbiljne komplikacije kod fetusa. Prema međunarodnoj literaturi, trudnice imaju 13 puta veći rizik obolijevanja od listerioze nego druge zdrave odrasle osobe. Zato se moraju strogo pridržavati osnovnih pravila higijene i sigurnosti hrane.

Prema EODY, visokorizične namirnice su sljedeće:

  • Dimljeno, kuhano i sušeno meso
  • Meki sirevi (kao što su katiki, antotiro) i polutvrdi sirevi od sirovog mlijeka
  • Nepasterizirano mlijeko i mliječni proizvodi dobiveni od njega
  • Sirovi plodovi mora, sous vide ili dimljeni losos
  • Pripremljene sirove salate
  • Prethodno kuhani mesni proizvodi, koji se mogu konzumirati bez daljnjeg kuhanja
  • Razne paštete
  • Mekani sladoledi koji nisu pakirani
  • Sirove klice
  • Također je dobro izbjegavati konzumaciju gotove hrane i brzih obroka.

Olivemagazine.gr ne daje medicinske savjete, ne postavlja dijagnoze i ne preporučuje medicinske tretmane. Informacije objavljene na ovoj web stranici nemaju namjeru zamijeniti liječnički savjet i ne biste trebali poduzimati ništa prije nego što se posavjetujete s liječnikom.

časopis za masline.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki