Za što su dobri orasi?

Konstantno se provode istraživanja o utjecaju oraha na zdravlje, a rezultati su uglavnom pozitivni.

Nutricionisti preporučuju da orasi budu redoviti dio našeg jelovnika. Oko 40-50 g oraha dovoljno je da ostanemo siti i kontroliramo glad.

Orasima možemo posuti salate, dodati ih u mueslije, kruh od cjelovitih žitarica, muffine, smoothieje, napraviti pesto ili pločice.

Orašasti plodovi imaju bogat sastav. 65% njihovog sadržaja čine masti, 15% proteini, a ugljikohidrati su uglavnom vlakna. Iz skupine vitamina prisutni su: vitamini A, B1, B2, B3, B4, B5, B6, B9, B12, C, E, K1, od minerala – željezo, kalij, kalcij, bakar, natrij, cink, magnezij, itd. Visoko su kalorična namirnica, ali istraživanja pokazuju da ne stvaraju predispoziciju za pretilost.

Od svih vrsta orašastih plodova, orasi su najbogatiji omega-6 masnim kiselinama, a jedino oni sadrže omega-3 alfa-linolensku kiselinu (ALA), koja se smatra najkorisnijom za zdravlje kardiovaskularnog sustava. Orašasti plodovi vizualno podsjećaju na mozak, ali su i korisni za njega – prisutnost oraha u jelovniku povoljno utječe na kognitivne sposobnosti poput pamćenja i razmišljanja, a također smanjuje upale u njegovim tkivima. Podaci istraživanja pokazuju da su orasi korisni kod brojnih patoloških stanja, uključujući demenciju i Alzheimerovu bolest.

Naše tijelo pretvara masne kiseline iz oraha u spojeve koji utječu na našu kožu – ubrzavaju proces zacjeljivanja rana, ekcema, akni i štite od razvoja raka kože.

Orasi su bogati antioksidansima. Upala je reakcija našeg tijela kada je izloženo stresu. U takvim okolnostima raste i razina šećera u krvi. Antioksidansi djeluju protuupalno i snižavaju razinu šećera u krvi te tako sprječavaju razvoj dijabetesa tipa 2.

Orasi su korisni i za zdravlje probavnog sustava, mušku plodnost i pozitivnije raspoloženje.

Orahovo ulje se također koristi u kozmetičkim proizvodima zbog svog učinka protiv starenja i kod psorijaze.

Izvori:
https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/health-benefits-walnuts
https://www.healthline.com/nutrition/foods/walnuts#vitamins-and-minerals
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5715655/

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki