Namirnice koje trebate ukloniti s popisa u supermarketu

Na što trebamo paziti kod proizvoda? Ali naravno njegova oznaka nutritivne vrijednosti! Možemo dobiti podatke o njegovoj kalorijskoj vrijednosti, o makronutrijentima koje sadrži (ugljikohidrati, bjelančevine, lipidi), ali i o sastojcima od kojih je proizveden.

Čitajući etiketu namirnice možemo međusobno usporediti proizvode i, u konačnici, napraviti ispravnije i hranjivije izbore. Pogledajmo neke namirnice koje biste trebali ukloniti s popisa supermarketa i koje bolje alternative imate.

Hladni rezovi

Hladno meso spada u kategoriju mesnih prerađevina (da, puretina je ista!). Za njihovu proizvodnju koriste se metode kao što su dimljenje, odležavanje, dodavanje soli i uporaba kemikalija poput natrijevog nitrita. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji kategorizirani su kao karcinogeni tipa 1, odnosno imamo znanstvene podatke da su povezani s pojavom raznih vrsta raka. Preporuča se povremeno konzumiranje, a prihvatljiva količina je 30g. tjedan.

Čime ih možemo zamijeniti?

Ako ste navikli jesti tost ili sendviče, a čini vam se da bez narezaka ne može, imam nekoliko ideja za vas! Možete dodati jaje, svježu piletinu u komadima, avokado, dvije vrste sira npr. žuti sir i katiki i još mnogo toga.

Maslaci od orašastih plodova

Ova posebna kategorija hrane dosta se razvila posljednjih godina i sada vidimo mnogo opcija različitih tvrtki! Maslac od kikirikija, maslac od lješnjaka, pistacija ili indijskih oraščića samo su neke od opcija koje imate. Ali jesu li svi isti? Odgovor je ne! Ako se okrenemo i pažljivo pročitamo etiketu proizvoda vidjet ćemo da možda sadrži sastojke koje treba izbjegavati. Sastojci poput palminog ulja, ulja sjemenki pamuka, šećera, mirisa i bojila neke su od stvari zbog kojih ćemo proizvod ostaviti na polici.

Što možemo izabrati?

Odaberite proizvode čiji su sastojci 100% orašasti plodovi ili mješavina orašastih plodova koju želite! Uostalom, sada postoji nekoliko malih, grčkih tvrtki koje stvaraju vlastite voćne maslace s malo i “čistih” sastojaka.

Pločice za doručak i žitarice

Obično pokriva veliki odjeljak na policama supermarketa s mnogo opcija. No jesu li sve opcije dobre i zdrave? Vjerojatno ne! Kategorija žitarica za doručak poput žitne pločice često uključuje jedan glavni sastojak koji je vrlo visoko na popisu sastojaka, a to je nitko drugi do šećer. Šećer se obično nalazi u prva 3 sastojka, što ukazuje na visok sadržaj u određenom proizvodu.

No osim šećera, ako pažljivo čitamo ostale sastojke na etiketi, vidjet ćemo mnogo nepoznatih riječi. Ti sastojci su obično aditivi ili pojačivači okusa, rafinirana biljna ulja i koriste se kako bi bili privlačniji. Na taj način nastaje hiper-procesirani proizvod koji je teksturom i nutritivno daleko od prirodnih namirnica. Zapravo, nedavni podaci o ultraprerađenim proizvodima pokazuju da je njihova konzumacija povezana s pretilošću i disfunkcijom crijeva.

Koja je najbolja opcija?

Na tržištu očito postoje vrijedne opcije. Važno je pročitati etiketu proizvoda – obično što su sastojci jednostavniji i razumljiviji, to je pouzdaniji. Naravno, uvijek postoji mogućnost da napravite vlastite domaće štanglice ili granole s vrlo jednostavnim sastojcima.

Deserti od jogurta

Dolazimo do odjela s hladnjakom u supermarketu jer želimo staviti jogurt u košaricu. Ali jesmo li doista odabrali jogurt? Posebno su atraktivni s maštovitim sastojcima koji izgledom jako podsjećaju na jogurt, deserti od jogurta. Sa sastojcima poput želatine, šećera, zaslađivača, modificiranog škroba, keksa, raznih sirupa i sl. nastaje prilično prerađen proizvod koji nas nutricionistički vjerojatno ne pokriva.

Koja je najbolja opcija?

Običan jogurt. Ako vam je teško jesti običnu, vrlo jednostavno možete dodati svježe ili sušeno voće, orašaste plodove, koricu limuna ili naranče, čokoladne kapljice, med, zobene zalogaje i još mnogo toga. Ima toliko ideja da sami napravite zdjelicu od jogurta i obećavam vam da će biti puno ukusnija od gotovog deserta od jogurta koji biste kupili.

volite sebe.com

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki