Top 10 nevjerojatnih prirodnih fenomena u Australiji koji mogu iznenaditi

Australija je kontinent o kojem se malo piše. Međutim, Australija je sposobna iznenaditi svakog stanovnika Zemlje.

Predstavljamo vam deset prirodnih fenomena koji se mogu naći u Australiji, koja je daleko od nas.

Pink Lake, Zapadna Australija

Ružičasto jezero poznato kao Hutt Lagoon u Port Gregoryju u zapadnoj Australiji je prizor koji oduševljava ako ste tamo u pravo vrijeme.

Ponekad je jezero ružičasto, blijedoljubičasto ili crveno ovisno o godišnjem dobu, dobu dana te o porastu i padu saliniteta vode. Također je upečatljiv kontrast safirno plavetnilu Indijskog oceana preko pješčanih dina.

Australija
Fotografija: Pixabay

Burning Mountain, Novi Južni Wales

Mount Wingen je tinjajući sloj ugljena u dolini Upper Hunter sjeverno od Sydneya. Već 6000 godina izbacuje dim iz 30 metara ispod zemlje.

Dim koji nastaje pomiče se bočno i do metar godišnje, utječući na okolnu vegetaciju i ostavljajući spaljenu zemlju u crnoj, bijeloj i crvenoj boji. Blagi sumporni miris pridonosi paklenom prizoru. Možete ga vidjeti duž četiri kilometra duge staze Nacionalnih parkova.

Horizontal Falls, Kimberley

Samo ekspedicijski brod za krstarenje ili hidroavion odvest će vas do zaljeva Talbot u Kimberleyu. Vodopad nastaje snažnom strujom kroz uski procjep na padini zaljeva divovske 10-metarske plime.

I te struje stvaraju dojam horizontalnih vodopada. Spektakl se događa jednom dnevno u svakom smjeru.

Divovske vrtače, Južna Australija

Vapnenačka obala Južne Australije, koja se proteže od viktorijanske granice, obilježena je vrtačama (ili cenotesima) koje su stvorile urušene špilje.

Vrtača Umpherston smatra se najzanimljivijom zbog svoje veličine i stranica obraslih vegetacijom. Možete se spustiti na dno vrtače koje je zasađeno drvećem. Avanturisti mogu roniti u čistim vodama cenota ili istražiti Paklenu rupu, popularnu među roniocima u špiljama.

Morski stupovi, Tasmanija

Najviše morske litice južne hemisfere uzdižu se 300 metara od zapjenjenog oceana u Colonna Pointu, kod poluotoka Tasman. Između valova i vjetrova, penjanje je isključivo za stručnjake.

Čak i ako se želite samo diviti stijenama, morat ćete pregovarati ozbiljnom stazom. Ali isplati se zbog prekrasnih pogleda na obalu Tasmanije i nizova tankih šesterokutnih stupova koji izgledaju poput orgulja.

Lava tubes, Queensland

Više od 160 drevnih vulkana čini vulkanski nacionalni park Undara, 255 kilometara jugozapadno od Cairnsa u pustinji Queenslanda.

Ali ono što se nalazi ispod još je izvanrednije. Masivne jezive špilje; gdje neke od najdužih cijevi lave na svijetu stvaraju ogromne odjeke ispunjene šišmišima i osebujnim podzemnim kukcima. Na mjestima gdje su se kameni stropovi urušili, uspijevaju komadi prašume.

Otok lubanja, Victoria

Skull Island je ogromna istrošena kamena kupola u blizini Wilsons Pointa u Victoriji. Čini se kao da je s jedne strane izdubljena i iz određenog kuta izgleda kao polupotopljena lubanja. Ovdje je bilo malo ljudi.

Ali u novije vrijeme brod za krstarenje plovi ovdje duž rijeke Pridal kako bi izbliza vidio Otok lubanja i divio se kolonijama tuljana i ptica.

Balancing Boulders, Sjeverni teritoriji

Mjesto Wauchope u sjevernom teritoriju lokalno je sveto mjesto. Postoje masivne jajolike gromade koje se ističu na ravnom krajoliku.

Neki od njih su uravnoteženi, naizgled nesigurni, drugi su podijeljeni napola, kao snažnom sjekirom. Pri izlasku i zalasku sunca svijetle crveno na smeđem krajoliku posutom drvećem.

Bioluminescent Bay, Novi Južni Wales

Jervis Bay popularno je odredište uz more udaljeno tri sata vožnje južno od Sydneya. Ovo je zaljev koji je najpoznatiji po bijelom pijesku i promatranju kitova.

Ali kada padne mrak, pojavi se još jedno čudo kada bioluminiscentne alge daju rubovima vode jarko plavi sjaj. Nepredvidiva bioluminiscencija češća je u proljeće i ljeto nakon kiše i najbolje ju je promatrati kasno noću.

Wave Rock, Washington

Ova dramatična stijena nalazi se u blizini Haydena u zapadnoj Australiji. Nastala je vodenom erozijom.

Stijena je divovski fosilizirani val, isprugan zahrđalim naslagama željeza i crnim algama. Ovo nije jedina prepoznatljiva stijena u ovoj regiji istočno od Pertha.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki