Je li u redu piti vodu uz hranu? Ankete odgovaraju

Blokira li se proces probave kada pijemo vodu s hranom? Gubimo li vrijedne hranjive tvari? Znanstveno istraživanje daje odgovore

Od djetinjstva smo mnogo puta čuli da trebamo izbjegavati vodu zajedno s hranom, kao i druga pića ili napitke. To je nešto što preporučuju i renomirani svjetski gurui wellnessa, ali uz preporuku ne idu slična znanstvena uvjerenja.

Neki tvrde da štete probavnom procesu, a drugi da dovode do nakupljanja toksina. Međutim tvrdnja da čaša vode s obrokom može imati negativne učinke samo je još jedan mit. Naprotiv, konzumacija uz hranu može imati pozitivne učinke.

Da bismo razumjeli hipotezu o vodi kao kočnici zdrave probave, moramo razumjeti uključeni proces:

  1. Probava počinje u ustima žvakanjem hrane, što signalizira žlijezdama slinovnicama da izlučuju slinu. Slina sadrži enzime koji pomažu u razgradnji hrane.
  2. Kada uđe u želudac, hrana se miješa s kiselim želučanim sokom, koji zauzvrat aktivira probavne enzime poznate kao ‘sok gušterače’.
  3. U tankom crijevu također sudjeluje žuč koju proizvodi jetra, razgrađujući svaku hranjivu tvar kako bi je pripremili za apsorpciju u vaš krvotok. Većina hranjivih tvari apsorbira se dok hrana prolazi kroz tanko crijevo, a samo mali dio ostaje za apsorpciju u debelom crijevu.
  4. Nakon što uđu u krvotok, hranjive tvari putuju u različita područja vašeg tijela. Proces probave je završen eliminacijom nekorisnih komponenti.

Ovisno o tome što jedemo, proces probave može potrajati od 24 do 72 sata.

Tri glavna mita

Ovo su tri najčešća argumenta protiv pijenja tekućine uz obroke za očuvanje zdrave probave:

Alkohol i kisela pića utječu na slinu

Alkohol zapravo smanjuje protok sline za 10-15% po jedinici alkohola. Ali to je odnos koji se tiče “teških” alkoholičara, a ne onih s niskom koncentracijom alkohola kao što su pivo i vino. S druge strane, čini se da kisela pića pojačavaju lučenje sline, a nema znanstvenih dokaza da ta pića, ako se konzumiraju u umjerenim količinama, negativno utječu na probavu ili apsorpciju hranjivih tvari.

nvoda razrjeđuje želučane kiseline i probavne enzime

Gornja tvrdnja kao mehanizam koji otežava proces probave teško da je točna, jer implicira da probavni sustav nije u stanju prilagoditi svoje izlučevine na temelju sastava obroka, što je netočno.

Tekućina “gura” hranu…

… što rezultira time da tijelo nema vremena apsorbirati hranjive tvari. Međutim, studija koja je analizirala pražnjenje želuca otkrila je da iako tekućine prolaze kroz probavni sustav brže od krutih tvari, one nemaju utjecaja na brzinu probave potonjih.

Dvije prednosti pijenja tekućine

Čaša vode s hranom može

  • olakšava probavu, pomaže u razgradnji velikih komada hrane i pomaže im da prođu kroz jednjak i želudac. Kao i druga pića i napitci, pomaže u glatkom premještanju hrane, sprječava nadutost i zatvor.
  • smanjiti apetit i unos kalorija na mnogo načina kao što su: prisiljavanje malih pauza između zalogaja koji omogućuju kontrolu signala gladi i sitosti, smanjenje apetita kada se konzumira prije obroka i ubrzavanje metabolizma,

U svakom slučaju, ako vam pijenje vode ili bilo kojeg drugog pića uz hranu smeta, ostavlja osjećaj nadutosti ili pogoršava refluks, najbolje je to izbjegavati. Inače se nemate čega bojati.

Pročitajte također:

Dehidracija; Pet namirnica koje gase žeđ više od vode

Dehidracija: kako utječe na pamćenje i pažnju

Dijeta koja kvari raspoloženje – Kretanje koje ga popravlja

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki