Psihologinja Evgenia Zarubina rekla je je li potrebno učiti dijete pristojnosti

“Lijepo je čuti da se prema mački ponašaš tako pristojno. Mačkama iz nekog razloga obično kažu “ti”, iako ni jedna mačka nikada nije ni s kim pila bratstvo.” © Cat Behemoth

Psihologinja Evgenia Zarubina objasnila je je li potrebno učiti dijete pristojnosti.

Pristojnost je jedna od glavnih osobina civiliziranog društva. Mnogi roditelji svojoj djeci od kolijevke usađuju pravila pristojnosti i ja ih apsolutno podržavam.

Pristojnost nije samo “oprostite”, “zdravo”, “molim”. Naravno, ove riječi su važne. Ali pristojnost znači mnogo više.

dijete
Fotografija: Pixabay

Ovo je zbroj radnji koje određuju unutarnju kulturu osobe. Posjedujući vještine pristojne komunikacije, puno je lakše riješiti tešku situaciju, dogovoriti se i izgraditi odnose.

Pristojno, lijepo odgojeno dijete s dobrim manirama je čast za roditelje. Gdje početi? SA SOBOM!, dragi moji roditelji. Da da. Djeca su naš odraz. Trebali biste biti primjer svom djetetu.

Zatim formulirajte njegova osnovna pravila ponašanja u društvu.

Dijete bi, primjerice, trebalo znati da u autobusu ne smije udarati nogom po naslonu sjedala ispred, pričati tijekom predstave u kazalištu, uzimati lopaticu u pješčaniku od partnera za igru ​​i reći “hvala” nakon jela.

Ako svoje dijete ne naučite osnovnim stvarima u djetinjstvu, kasnije će biti vrlo teško nadoknaditi. Vrlo važna točka! Objasnite svom djetetu da je svatko drugačiji.

Postoje osobe s invaliditetom. A tjelesni nedostaci nisu razlog za podsmijeh i burnu raspravu. Učite djecu da budu tolerantna i empatična.

Igra je vodeća aktivnost djece. I jedan od načina učenja. Igrajte se “pristojnosti” sa svojim djetetom. Uzmite igračke i simulirajte različite situacije.

Priča može biti na stotine. Objasnite djetetu kako treba reagirati u određenoj situaciji, koje se riječi mogu koristiti i sl. Bajke su također dobro odgojno pomagalo.

V. Oseeva “Čarobna riječ”; Vasilyeva-Gangnus L. “Abeceda uljudnosti”; T. Shorygina “Pristojne bajke: Bonton za djecu”; S. Mikhalkov, S. Marshak, S. Kozlov “Priče o uljudnosti”, ruska narodna priča “Morozko” i drugi. Samo svakako porazgovarajte o knjizi s djetetom nakon čitanja i izvucite zaključke.

Naučiti svoju djecu pristojnosti zadatak je roditelja. A to nije lak posao. Čak i ako vam se čini da je sve uzalud i da nema pozitivnih plodova vašeg rada, nije tako.

Doći će vrijeme i vidjet ćete kako se vaša beba promijenila na bolje.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki