Slušajući o opasnostima korištenja pesticida i insekticida na voću i povrću, ali i videći zemlju na njima, opravdano imamo razne brige. “Zabrinutost je opravdana i ne znajući što je ispravno, pokušavamo ih očistiti, na načine koji čine više štete nego koristi”, kaže Angeliki Miliou, biologinja.
I naravno da nije moguće da naši strahovi budu razlog za izbjegavanje konzumacije voća i povrća koji čine temelj mediteranske prehrane.
Dvije su vrste infekcija koje nam prijete:
• Takozvana “mehanika”, koja dolazi od prašine, gnojiva, prljave vode i sl., koji se nalaze na tlu i dolaze u izravan kontakt s biljkama, povrćem ili voćem.
• “Kemijska” kontaminacija, koja se odnosi na gnojiva, pesticide i insekticide koji se koriste na usjevima. Međutim, moguće je da dolazi i iz zraka (npr. vinove loze u blizini brzih cesta mogu biti kontaminirane olovom u benzinu).
Prvo što treba izbjegavati (većina ljudi to radi pogrešno) je korištenje sapuna.
Nikada ne koristimo kemikalije bilo koje vrste (npr. tekućine za pranje posuđa) za pranje povrća i voća. Voće i povrće ima pore na vanjskoj površini kroz koje neke kemikalije ulaze u njihovu unutrašnjost.
Kako oprati voće i povrće
Vrlo dobrim pranjem s puno tekuće (pitke) vode uklanja se “mehanička” kontaminacija, čime se neutralizira velik broj klica i bakterija. Dobro pranje je obavezno, pogotovo ako se radi o povrću koje se jede svježe ili o voću s kojeg se ne skida kora. Iako postoje neki pesticidi koje biljka apsorbira izravno i ne uklanjaju se pranjem, većina modernih lijekova ne prodire u njih i stoga ih je lako ukloniti. Vrlo dobro pranje s puno tekuće vode uklanja “mehaničko” onečišćenje, čime se neutralizira velik broj klica i bakterija.
Neki tvrde da pranjem vodom i octom hrana sklona različitim oblicima kontaminacije (npr. povrće) stječe dodatni “štit” zaštite od klica. Doista, ocat stvara kiselu sredinu u kojoj neki mikroorganizmi ne mogu živjeti. S druge strane, međutim, ima mnogo onih koji preživljavaju u sličnim uvjetima, pa ga je vjerojatno besmisleno koristiti svugdje i uvijek!
Postupak je vrlo jednostavan:
• Napunite umivaonik ili sudoper otopinom od 1 dijela bijelog octa i 3 dijela vode.
• U nju ulijte svo voće i povrće koje ste upravo kupili (alternativno možete staviti otopinu u posudu i posebno prskati sve što želite)
• Trljajte voće i povrće rukama kako bi otopina prošla posvuda, ali i kako biste uklonili druge ostatke, poput zemlje.
• Na kraju ispraznite lavor/sudoper i operite voće i povrće čistom tekućom vodom.
„Čisto“ voće i povrće, za koje je najmanje vjerojatno da će zadržati pesticide, su kukuruz, ananas, kupus, smrznuti grašak, luk, šparoge, mango, avokado, kivi, patlidžan, grejp, dinja, cvjetača i slatki krumpir.
Koliko god da perete voće i povrće prije stavljanja u hladnjak, ladice ili prostor u kojem se ono nalazi posebno su prljavi. Bakterije neprestano rastu, a osim toga, zbog činjenice da je ovo područje obično nisko u hladnjaku, druga hrana kapa tamo što dodatno pogoršava situaciju.
Kako ih čuvati u hladnjaku
Ne stavljajte voće i povrće izravno u hladnjak bez zaštitne vrećice. Stavite ih u njihove vrećice i samo malo olabavite otvor vrećice kako biste spriječili stvaranje vlage i plijesni.
Općenito, vlaga pridonosi pojavi plijesni, zbog čega voće i povrće mora biti suho. Sve što trebate učiniti je raširiti upijajuće papirnate ručnike ispod voća i povrća kako bi upili višak vlage.
Korisni savjeti
• Ne dopustite djeci da diraju neoprano voće i povrće jer mogu sadržavati pesticide.
• Voće i povrće držite izvan hladnjaka što je dulje moguće, što pomaže razgradnju pesticida.
Voće i povrće preferirajte u sezoni jer je izvan sezone vjerojatno veća upotreba pesticida.
• Ne jedite i ne kuhajte neoprano voće, mahunarke i povrće te ih neoprane ne čuvajte u hladnjaku.
• Hrana s tvrdom površinom, poput mrkve i krumpira, može se čistiti četkom.
• Mnogi ljudi ne peru koru avokada prije rezanja jer nije jestiv. Ali porozna kora avokada dom je štetnih bakterija koje se mogu prenijeti i kontaminirati vaš nož dok režete voće.
priče o zdravlju.gr