Lazanje su prekrasno klasično jelo tradicionalne talijanske kuhinje, a morska verzija može biti savršena alternativa za lagani ručak. Nije teško jelo iako priprema bešamela zahtijeva malo pažnje. Jednostavan i brz recept.
Recept – Materijali za 4 osobe
- 600 g svježih lazanja
- 300 g svježeg već očišćenog lososa
- 300 g očišćenih škampa
- pola čaše suhog bijelog vina
- 40 g maslaca
- tri čaše mlijeka
- 1 žličica curry praha
- prstohvat muškatnog oraščića
- mala čašica konjaka
- peršin
- 4 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- sol i bijeli papar
metoda
- Losos narežite na prilično tanke ploške i rasporedite u tavu, prelijte vinom, začinite solju i paprom i kuhajte na srednjoj vatri 10 minuta.
- U drugoj tavi zagrijte četiri žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja i pirjajte škampe, a nakon dvije minute zalijte rakijom koju ćete na jačoj vatri pustiti da ispari.
- Nastavljamo s klasičnim receptom za bešamel: u loncu na laganoj vatri otopimo maslac i kad se rastopi dodamo prosijano brašno. Dobro izmiješajte pjenjačom da ne bude grudica i pržite brašno jednu do dvije minute. U prepečeno brašno ulijte manji dio vrlo vrućeg – ali ne kipućeg – mlijeka, snažno promiješajte da upije mlijeko i nastavite s ostatkom mlijeka, uvijek na laganoj vatri uz stalno miješanje. Na kraju, sklonite s vatre, dodajte malo muškatnog oraščića, prstohvat soli i curry.
- Pravokutnu tjesteninu kuhajte dvije minute u slanoj vodi, ocijedite rešetkastom žlicom i ostavite da se osuši na ručniku.
- Tepsiju premažite maslacem i oblikujte sloj tjestenine, prekrijte lososom i bešamelom, otvorite drugi sloj tjestenine i prekrijte škampima i bešamelom.
- Slagati naizmjenično dok se svi sastojci ne potroše, a završiti s tjesteninom posutom s malo bešamela.
- Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C 30 minuta. Pustite da se ohladi i poslužite – ako želite – sa malo svježeg peršina.
enikos.gr