BAS zvoni na uzbunu: Stiže magnetska oluja, evo kada FOTO

Dana 15.02.23 Na području zemlje zabilježeni su poremećaji geomagnetskog polja, a uvjeti su oko ponoći dostizali vrijednosti slabe bure.

7 znakova raka kože na koje nitko ne obraća pozornost

Povećana solarna aktivnost 14. i 15. veljače vjerojatno će izazvati još jednu magnetsku oluju kada izbačeni dio plazme ovog vikenda stigne do Zemlje. Očekuje se slaba bura koja će prestati za dan-dva.

Informacije u stvarnom vremenu:

– Panagyurishte geomagnetic opservatory

– prognoza na temelju satelitskih podataka

Slika:

Znanstveni centar PROBA2, Belgijski kraljevski opservatorij

Geomagnetska aktivnost – kratak opis

Planetarni Kp indeks je mjera poremećaja Zemljinog magnetskog polja. Daje se u relativnim jedinicama koje se kreću od 0 do 9 ovisno o zamućenju polja. Vidi stijenu iznad.

Vrijednost Kp indeksa određena je iz podataka 12 geomagnetskih postaja smještenih na sjevernoj i južnoj Zemljinoj polutki. Rezultati se objavljuju nakon isteka kalendarskog mjeseca.

U svrhu priopćavanja zainteresiranim tijelima i cijelom društvu, postoje metode za određivanje približne vrijednosti indeksa, tj. poremećaja zemljinog magnetskog polja u bilo kojem trenutnom trenutku.

Bijeg od raka: Jednostavna pravila za prevenciju ove strašne bolesti

Zbog činjenice da anomalije u Zemljinom magnetskom polju uzrokuje Sunčev vjetar – tokovi nabijenih čestica koje izbacuju Sunce i koje ulazeći u Zemljinu atmosferu uzrokuju strujanja i odatle – varijacije u Zemljinom magnetskom polju, postoji mogućnost određivanja stupnja poremećaja Zemljinog magnetskog polja parametrima solarnog vjetra.

To je omogućeno dostupnošću tekućih podataka sa stacionarnog satelita Advanced Composition Explorer (ACE) izvan Zemljine atmosfere.

Metodologija koju je razvio tim Geofizičkog instituta – BAS omogućava izračunavanje približne procjene Kp indeksa nazvane Kpm na temelju ovih podataka koji su dostupni svakih 15 minuta i koji se automatski objavljuju na ovoj internet stranici.

Interval pouzdanosti ove vrijednosti pri 50% vjerojatnosti je 0,63. Također se objavljuje procijenjena vrijednost za sljedećih 6 sati od trenutnog trenutka. Prognoza se izračunava na temelju ponašanja geomagnetske aktivnosti u posljednja dva dana pomoću Wiener-Hopfove metode.

/ zdrave.to

Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih stvari!

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki