Jede se kao salata ali i kao glavno jelo koje možete napraviti i u zadnji tren ako u zamrzivaču imate kuhani slanutak u vrećici.
Materijali
300 g slanutak namočen preko noći u hladnoj vodi
1 cijeli luk
2 konzerve tune u ulju ili vodi
1 vezica rikule, krupno nasjeckane
1 srednja glavica luka, sitno nasjeckana
1 crvena paprika, narezana na tanke ploške
2 zrele rajčice, narezane na kockice
7 grančica nasjeckanog peršina
sol
za sos
1/2 šalice ocijeđenog jogurta
sok od 1 limuna
pola šalice maslinovog ulja
dobar prstohvat kumina
2 češnja češnjaka
sol
Savjeti
Umjesto peršina možete staviti svježu metvicu.
Ako želite uštedjeti vrijeme, možete skuhati veću količinu i rasporediti u vrećice.
Postupak
Kuhajte slanutak u puno slane vode s cijelim lukom, dok ne omekša, ali da se ne otopi. Ocijedite ih i bacite luk.
Sve sastojke za salatu pomiješajte u zdjeli i posolite.
Sve sastojke za umak izmiksajte u blenderu, dok ne dobijete homogenu i glatku smjesu.
Prelijte salatu umakom koji ste pripremili i pomiješajte. Poslužite odmah.
časopis za masline.gr