Gastroenterolog je ukazao na osobe koje ne smiju piti mineralnu vodu

Neki ljudi ne bi trebali piti mineralnu vodu jer sadrži puno natrija. Može izazvati edem, osim toga, regulira volumen cirkulirajuće krvi u smislu osmolarnih tvari koje mogu promijeniti koncentraciju vode u tijelu. Odgovarajuću izjavu dao je gastroenterolog, hepatolog i terapeut Andrey Yakushev.

Prema njegovim riječima, kada uđe u organizam, natrij doslovno “povuče” svu vodu u sebe, pa se osobama s edematoznim sindromom bilo koje etiologije ne preporuča unos velikih količina mineralne vode, kao ni soli i kruha. Mineralna voda sadrži od 50 do 200 mg natrijevih iona po litri – a to je jako puno.

Mediteranska prehrana štiti mentalno zdravlje

Osobe s hipertenzijom, kroničnim zatajenjem srca, bubrežnim bolestima i cirozom jetre ne smiju piti mineralnu vodu bez savjetovanja s liječnikom. S takvim dijagnozama čovjek ima poremećen sustav regulacije volumena krvi i izvanstanične tekućine, a natrij na to utječe vrlo negativno.

Ali to ne znači da će se mineralna voda morati potpuno napustiti. Bolesnici s teškim kroničnim zatajenjem jetre i cirozom jetre mogu uzimati dva grama natrija dnevno, a osobe s umjerenim promjenama ili s arterijskom hipertenzijom do pet grama natrija dnevno, napomenula je specijalistica.

Mineralna voda omogućuje reguliranje razine elektrolita, što je vrlo korisno za osobe koje su klinički dehidrirane. Ova voda također neće štetiti zdravim građanima, ali je ne treba zlorabiti, kao ni druge proizvode, rekao je Andrej Jakušev u intervjuu.

/zdrave.to

Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih stvari!

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki