Smara li vas nedjelja? Četiri načina da započnete tjedan sretnijim

Život obično “počinje” negdje između petka navečer i subote ujutro, pa oni koji rade radnim danom pronađu priliku za odmor ili puštanje. Bez obzira kako prođe dvodnevni odmor, nedjeljni sumrak sa sobom donosi i internu tama i možda egzistencijalne potrage, ali sigurno će izazvati čvor u želucu za sljedeći tjedan.

THE Nedjeljna melankolija ili nedjeljni strahovi prema anglosaksoncima, to su osjećaji tjeskobe, straha i frustracije koji nas posjećuju zadnjeg dana u tjednu, počevši od kasnog poslijepodneva i nastavljajući se do večeri ili se ponovno manifestirajući deuterijskim buđenjem i obično vrteći se oko posla . Ponekad se mogu razviti u fizičke manifestacije kao što su glavobolje, napetost mišića, umor, tahikardija, otežano disanje, želučane tegobe pa čak i nesanica.

Iako nema kliničke dijagnoze, postoji problem mentalnog zdravlja velik za neka društva poput britanskog, barem prema prošlogodišnjem istraživanju koje je naručio Ured za poboljšanje zdravlja i nejednakosti (OHID) koje je otkrilo da više od dva od tri Britanca često doživljavaju stres nedjeljom, što je navelo Ministarstvo zdravstva da obeća da će pomoći građanima u borbi protiv straha od povratka na posao u ponedjeljak.

Iako kod nas nisu provedena slična istraživanja, fenomen možemo detektirati i izvan sebe, kod prijatelja, kolega i poznanika. Dakle, kako možemo spriječiti mentalni teret nedjelje i preokrenuti negativnu sliku koju imamo o ponedjeljku?

1. Postavite ograničenja na radno opterećenje

Da biste stavili točku na nedjeljni blues, možete započeti sporim, ali postojanim koracima. Prema stručnjacima za mentalno zdravlje Belindi Sidhu i Augustu Blancu, prvo moraju ući ograničenja vremena koje provodite na poslu, počevši s ostavljanjem mobitela kad vidite da ćete odgovarati na poslovne e-mailove tijekom vikenda.

To je neophodan korak, hrabar, kada od nas zahtijeva da se suočimo sa zlostavljačkim ponašanjem na radnom mjestu od strane šefova koji traže više nego što možemo dati ili što stoji u našem ugovoru, ali koji će “u konačnici pokazati drugoj osobi da više nećemo tolerirati zlostavljanje bilo tko.”na neki način” i spasit će nas od burn outa, objašnjavaju stručnjaci.

2. Organizirajte svoju zabavu

Stručnjaci preporučuju da prvi dan u tjednu povežete s provokativnim stvarima iščekivanje umjesto straha. “Sačuvajte aktivnost, poslasticu, film ili bilo što drugo u čemu stvarno uživate za nedjelju navečer ili ponedjeljak nakon posla pomoći će vam da ublažite fizičko uskraćivanje koje doživljavate od nedjeljnog bluesa”, rekao je g. Blanco. “Ako znate da postoje dani koji mogu utjecati na vaše raspoloženje, razmislite kako ih možete ispresijecati stvarima koje vam donose radost, bilo da je to kava s prijateljem ili šetnja prirodom”, dodala je gospođa Sidhu. Ako ipak više volite ostati kod kuće, ispecite kolač ili provedite vrijeme uz dobru knjigu.

3. Pokušajte s fizičkim aktivnostima

Tjelovježba ima višestruku korist za tjelesno i mentalno zdravlje, prvenstveno zahvaljujući sposobnosti da potakne proizvodnju hormona koji poboljšavaju raspoloženje poput endorfina i enkefalina. Prema psiholozima, ne trebate se znojiti tijekom treninga da biste uspjeli, već birajte aktivnosti koje vam prijaju, poput plivanja, plesanja kod kuće, vježbi i aktivnosti svjesnosti poput šetnje u prirodi ili čak po susjedstvu.

4. Razgovarajte o svojoj depresiji

Mnogi će to odlučiti zadržati za sebe dodatno opterećujući svoju lošu psihologiju. Prvi korak, prema riječima stručnjaka, jest pokušati identificirati one koji su najviše odgovorni za nedjeljni tmurni svijet. Ako se stanje ponavlja i ponekad pogorša, bilo bi korisno obratiti se psihoterapeutu ili drugom zdravstvenom djelatniku.

ygeiamou.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki