5 savjeta koji mogu produžiti život mačke: pretvorite je u dugu jetru

Čovjek se emocionalno veže za kućne ljubimce, a želja da se mački produži život u takvoj je situaciji sasvim razumljiva.

Domaće mačke u prosjeku žive oko 15-16 godina. Ali pravilna njega može produljiti godine života kućnog ljubimca, pretvarajući ga u dugu jetru.

Što utječe na životni vijek

Prema predstavnicima Veterinarske uprave Amurske oblasti, osim vanjskih čimbenika kao što su prehrana, veterinarski pregled, aktivnost, dugovječnost ovisi o nasljeđu i genetskoj predispoziciji, kažu stručnjaci u svom Telegram kanalu.

Stoga je za neke mačke dobna granica 15 godina, dok druge uspijevaju postaviti rekorde.

Mačka
Fotografija: © Belnovosti

Stručnjaci nam govore kako produžiti život domaće mačke.

1. Voda za piće

Mačka mora imati slobodan pristup čistoj vodi za piće. Štoviše, starije životinje trebaju još više vode.

2. Stres

Mačka treba imati svoje mjesto u kući gdje se može sakriti i osjećati zaštićeno. To može biti kutak u blizini uređaja za grijanje ili neko drugo ugodno mjesto – to će ublažiti stres.

3. Hrana

Važno je odabrati ne samo kvalitetnu hranu, već i pravilnu prehranu. Ako se radi o starijim životinjama, onda morate biti još oprezniji u prehrani.

4. Vuna

Kako mačke stare, sve manje pažnje posvećuju vlastitoj bundi. U takvim slučajevima kućni ljubimci se po potrebi češljaju i kupaju odgovarajućim šamponom.

5. Inspekcija

I posljednja važna točka je pregled veterinara. Stručnjaci preporučuju provođenje barem jednom godišnje, u kombinaciji s cijepljenjem.

Ali starije mačke, starije od 10 godina, preporučuje se pokazati stručnjacima najmanje jednom svakih šest mjeseci.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki