Panhelenski: 6 namirnica koje pomažu pamćenju i koncentraciji

Dva su dana prije Panhelenskih igara, a tisuće kandidata grozničavo se pripremaju za ispite koji će odrediti njihov upis na sveučilišne institucije u zemlji. Ovo je period pun učenja, ponavljanja ali i puno stresa.

S nutricionističke točke gledišta, djeca se moraju pravilno i uravnoteženo hraniti, a čak postoje i namirnice koje pomažu i pamćenju i koncentraciji. Stoga je dobro da obitelji kandidata nabave ove namirnice koje će njihovoj djeci pomoći u ovom teškom razdoblju i olakšati njihov trud.

Za vas smo prikupili namirnice koje pomažu pamćenju, koncentraciji i pravilnom zdravlju mozga. Ove namirnice mogu biti sastojci glavnih jela i salata ili se mogu jesti čiste, sirove, kao međuobrok.

Orasi

Orašasti plodovi općenito su izvrstan izbor na dnevnoj bazi, ali oni koji najviše pridonose zdravlju mozga su orasi. U usporedbi s drugim orašastim plodovima, orasi nude dvostruko više antioksidansa. Sadrže izvrstan izvor α-linolenske kiseline (ALA), koja je biljna omega-3 esencijalna masna kiselina koja pomaže u borbi protiv kognitivnog pada suzbijanjem upale i oksidativnog stresa. Upala i oksidativni stres povezani su s Alzheimerovom bolešću i demencijom. Znanstvena istraživanja povezuju njihovu konzumaciju s poboljšanom kognitivnom funkcijom.

Kako ih uvrstiti u svoju prehranu? Vrlo se lako konzumiraju obične, ali se mogu uključiti u salate, smoothieje, energetske pločice, kaše, zdrave kolačiće ili slatkiše.

Crna čokolada

Tamna čokolada i kakao prepuni su hranjivih tvari poput flavonoida, kofeina i antioksidansa koji pospješuju rad mozga.

Flavonoidi u čokoladi koncentrirani su u područjima mozga koja su uključena u učenje i pamćenje. Istraživači vjeruju da ovi spojevi mogu poboljšati pamćenje i pomoći u usporavanju mentalnog opadanja povezanog sa starenjem. Istodobno, prema drugim istraživanjima, čokolada ima pozitivan učinak na raspoloženje jer se povezuje i s visokom razinom serotonina, hormona sreće.

Međutim, treba napomenuti da se većina dobrobiti ne vidi kod konzumacije mliječne čokolade, koja sadrži između 10-50% kakaa. Nasuprot tome, tamna čokolada ima udio kakaa od 70% ili više.

Kako konzumiramo čokoladu? Lako! Bilo obične ili u raznim slatkim pripremama. U idealnom slučaju može se dodati kao dodatni sastojak kaši za doručak ili žitnoj pločici koju tinejdžeri jedu dok čitaju, bilo prije ručka ili poslijepodne.

jaja

Jaja su dobar izvor mnogih hranjivih tvari povezanih sa zdravljem mozga, uključujući vitamine B6 i B12, folat i kolin. Kolin je važan mikronutrijent koji naše tijelo koristi za stvaranje acetilkolina, neurotransmitera koji pomaže u regulaciji raspoloženja i pamćenja.

Ujedno, jaja su i važan izvor proteina pa ih je vrlo dobro ponuditi djeci kao doručak ili međuobrok.

Naranče

Srednja sok od naranče ili svježe iscijeđene naranče sve je što vam treba za doručak ili za međuobrok ili popodnevni obrok za tinejdžera koji uči za Panhelenike.

Srednja naranča skuplja svu dnevnu preporučenu količinu vitamina C koja je potrebna našem tijelu. Ovo je vrlo važno za zdravlje mozga, jer je ovaj vitamin glavni čimbenik u sprječavanju mentalnog propadanja. Zapravo, na temelju znanstvenih studija, postojanje viših razina vitamina C u krvi pridonosi poboljšanju zadataka koji se odnose na fokus, pamćenje, pažnju i brzinu donošenja odluka. Stoga idealno za djecu koja uče i trebaju probaviti ispitno gradivo.

Istodobno, vitamin C, prema riječima stručnjaka, štiti nas od psihičkih poremećaja i bolesti te smanjuje anksioznost, čimbenik koji može negativno utjecati na uspjeh mladih na dan ispita.

Kako konzumiramo naranče? Za što bolju apsorpciju vitamina C, bolje ih je uključiti u voćnu salatu. Dodamo li kivi i jagode, povećavamo unos ovog vitamina. Odatle ih možemo ugraditi u prirodni voćni sok (same ili s drugim svježim voćem) ili smoothie. Sok od naranče čak se može uključiti u slatkiše i energetske pločice.

Riba

Masna riba, bogata Ω3-mastima, ono je što nam treba u razdoblju kroz koje prolazimo. Naš mozak koristi omega-3 za izgradnju moždanih i živčanih stanica, a te su masnoće neophodne za učenje i pamćenje. Ribe koje trebamo jesti u ovo vrijeme su: losos, tuna, ali i skromne srdele i inćuni!

časopis za masline.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki