Koliko traje vino nakon otvaranja – Kako znati je li se pokvarilo

Većina ljubitelja vina vjerojatno je proživjela strašni trenutak otvaranja boce vina, vraćanja čepa kako bi ostatak sačuvali za kasnije i vraćanja na bocu nekoliko dana kasnije. da ga nađem potpuno slomljenog.

Ne samo da je to razočaravajuće za okusne pupoljke, jer bi svatko očekivao bogatu čašu crnog pinota ili aromatičnog moscata, već se može osjećati i kao udarac za vaš novčanik, jer rasipanje vina nikada nije idealno. Međutim, kako bi izbjegli ovo razočaravajuće iskustvo morate znati koliko dugo vino može stajati nakon otvaranja.

Kada boca vina ostane zatvorena, može trajati mnogo duže nego što mislite. Zbog toga možda imate prijatelje koji čuvaju boce više od 30 godina, prenosi eatthis.com.

“Kada pravilno skladištite vino, mnoga vina mogu odležati desetljećima, a najlakši način da osigurate pravilno skladištenje je kupnja hladnjaka za vino”, kaže Natalie Tapken iz Bluepoint Hospitalityja i trostruka dobitnica nagrade Wine Spectator. “To je zato što je toplina neprijatelj vina i idealno bi bilo da se vino drži na oko 12 stupnjeva Celzijevih za optimalno skladištenje. Sve iznad 21 stupnja može “skuhati” vino i ubrzati proces starenja.”

Iako vino može trajati desetljećima neotvoreno, rok trajanja mu se drastično mijenja onog trenutka kada se čep otvori i uđe kisik.

Koliko vino traje nakon otvaranja?

Nakon što otvorite svoju bocu vina, upitnije je koliko će ono ostati svježe nego što biste očekivali.

“Kisik je neprijatelj vina”, kaže dr. John McTavish, vinski stručnjak i sommelier. “Što je vino dulje izloženo kisiku nakon otvaranja boce, brže gubi svoje voćne arome i okuse i počinje se kvariti.” Dodaje: “Razmislite o tome da na pultu ostavite komadić svježe odrezane jabuke. Dok stoji tamo izložena kisiku, počinje crniti i oksidirati.” Ovaj fenomen oksidacije to je slično onome što se događa s vinom nakon što se otvori.

Naravno, ako bočicu potrošite čim je otvorite, ne morate brinuti koliko će trajati. Međutim, to nije uvijek slučaj. Ako ste otvorili bocu i samo uživali u čaši (ili dvjema) i sada se pitate koliko dugo će ostatak ostati svjež, odgovor ovisi o vrsti vina i o tome koliko ga je ostalo u boci.

Nakon otvaranja, “vina sa šećerom će trajati malo duže”, kaže Tapken. “Na primjer, desertno vino može trajati tjedan dana, dok porto ponekad može trajati dva do tri tjedna.” Dodaje: “Pjenušac je najbolje konzumirati isti dan, ali dobar čep može zadržati pjenušac jedan do dva dana. Svjetlije bijelo, s višim stupnjevima kiselosti, može stajati do pet dana, dok tipično bijelo ili crno vino treba konzumirati unutar tri dana.”

Još jedna stvar koju treba uzeti u obzir je “koliko je vina preostalo zajedno s kolikim je ili malim omjerom kisika i vina ostalo u boci”, kaže dr. McTavish. “Na primjer, ako poslužite čašu vina od 150 ml iz standardne boce od 750 ml i zamijenite čep, bit će više kisika u vinu u boci, koje bi moglo trajati pet do sedam dana i još uvijek imati dobar okus. . Ali ako poslužite četiri čaše vina od 150 ml iz boce od 750 ml, tada je u boci ostalo samo 10 ml vina i 600 ml kisika, tako da se ostatak vina može pokvariti puno prije.”

zvijer vijesti.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki