Eureka! Ovim otkrićem znanstvenici šalju glavobolje u povijest

Lijek atogepant mogao bi biti obećavajuća nova opcija liječenja za ljude koji nisu dobro reagirali na druge preventivne lijekove, prema nedavnoj studiji predstavljenoj na 75. godišnjem sastanku Američke akademije za neurologiju.

Kopar je zeleni pribor za prvu pomoć

Studija je uključila 309 osoba s epizodnim migrenama, definiranim kao glavobolje do 14 dana u mjesecu sa simptomima migrene, prenosi SciTechDaily.

Svi sudionici isprobali su najmanje dvije skupine lijekova za sprječavanje migrene bez poboljšanja, a neki su čak isprobali i do četiri skupine lijekova bez uspjeha.

Tijekom 12 tjedana polovica sudionika uzimala je atohepant 60 miligrama jednom dnevno u obliku tablete, dok je druga polovica uzimala placebo.

Rezultati su vrlo obećavajući.

Ulje crnog kima poboljšava kontrolu šećera u krvi

Kod onih koji su uzimali lijek broj migrena mjesečno smanjio se u prosjeku za četiri, dok se kod onih koji su uzimali placebo smanjio za samo dva.

Osim toga, pacijenti koji su uzimali lijek morali su uzimati lijekove za zaustavljanje napadaja migrene rjeđe od onih koji su uzimali placebo. Lijek se dobro podnosi, a najčešće nuspojave su zatvor i mučnina.

“Ovaj tretman je siguran, dobro podnošljiv i učinkovit za osobe s migrenama koje je teško liječiti”, rekla je autorica studije Patricia Pozo-Rosic, MD, PhD, iz Sveučilišne bolnice Val d’Hebron u Barceloni, ​​Španjolska.

Međutim, studija je trajala relativno kratko, tri mjeseca, tako da će biti potrebne dodatne studije za procjenu dugoročne učinkovitosti i sigurnosti atogepanta. Međutim, ova vijest daje nadu onima koji nisu uspjeli pronaći olakšanje migrene drugim tretmanima./Zdrave.to

Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih stvari!

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki