10 simptoma po kojima ćemo prepoznati rak

Rano dijagnosticiranje raka može spasiti milijune života. Da, rak je često neizlječiv, ljudi su prisiljeni živjeti s bolešću, ali moguće je smanjiti rizik od smrti. Važno je obratiti pozornost na svoje zdravlje i ne propustiti signale alarma. To će biti tema ovog članka – 10 znakova koji mogu ukazivati ​​na rani rak.
Mršavjeti
Nagla promjena oblika tijela i težine bez vidljivog razloga često je znak raka. To obično signalizira tumore gušterače, zidova želuca, jednjaka, pluća. Međutim, ovaj se simptom često javlja kod drugih vrsta raka.
liječnik
Povećana temperatura
Ne biste trebali odmah aktivirati alarm ako vidite 37,7 na termometru. Temperatura se javlja kod niza upala. Ali preskakanje ovog simptoma nekoliko tjedana, noćnog znojenja i groznice definitivno se ne isplati. Ovi znakovi često ukazuju na metastatski rak, ali u ranoj fazi.
Znanstvenici su odredili najopasniju hranu za mozak
umor
Stalni umor često se pripisuje stresu, i to s pravom. Međutim, osjećaj pretjeranog umora, slabost ujutro, apatija mogu ukazivati ​​na ranu fazu raka.
liječnik
Čvorovi u tkivima
Najčešći znakovi raka dojke su okrugle kvržice. Simptom se može pojaviti kada su zahvaćeni limfni čvorovi, meka tkiva i testisi. Dijagnoza u početnim fazama će smanjiti rizike.
Znanstvenici su odredili najopasniju hranu za mozak
Promjene u boji i teksturi kože
Crvenilo, žutilo, tamnjenje bez razloga – to su znakovi raka. Također biste trebali obratiti pozornost na to kako vaše rane zacjeljuju. Ako se ovo nastavi dulje vrijeme, onda može biti opasno. Kao i promjene u obliku i veličini pjega, madeža, bradavica.
bol
liječnik
Iznenadna bol javlja se u ranim fazama lezija kostiju, raka testisa. Bol u leđima signalizira kolorektalni rak, rak gušterače, rak jajnika. Glavobolje ne treba ignorirati – one mogu biti znak tumora na mozgu.
Kašalj, hripanje
Gubitak glasa ili promuklost ne ukazuju uvijek na prehladu. Ako ti simptomi potraju nekoliko mjeseci, trebali biste proći sveobuhvatan pregled. Uostalom, ovi znakovi su mogući kod onkologije pluća, tumora grkljana, štitnjače.
10 grešaka koje radimo u kuhinji
Poremećaj
Težina, podrigivanje, gorčina, mučnina, žgaravica, čak i problemi s gutanjem mogu ukazivati ​​na karcinom želuca, jednjaka ili grla.
Krvarenje
liječnik
Postoje različite vrste raka kod kojih se krvarenje vidi na različite načine. Na primjer, rak pluća proizvodi krv u ispljuvku. Krv u stolici ukazuje na neoplaziju u debelom crijevu. A nenormalan menstrualni tok i obilno krvarenje mogući su kod bolesti maternice ili vagine, a krv iz bradavica ukazivati ​​će na rak dojke.
Oticanje abdomena
Nevjerojatno je kako je sve u tijelu međusobno povezano. Ako se nastavi stalna bol, težina, oticanje trbuha, trebali biste posjetiti ginekologa. Često ovaj simptom ukazuje na rak jajnika.
Imajte na umu da je onkologija složeno stanje. Postoje mnogi drugi znakovi raka koji su prerušeni u razne druge bolesti. Ali čak ni ovi simptomi koje smo gore spomenuli ne ukazuju uvijek na rak. Samo trebate paziti na svoje zdravlje i ako se na tijelu pojave alarmni signali, odmah otići liječniku.

zdrave.to

Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih stvari!

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki