5 pametnih trikova za zagrijavanje doma bez paljenja grijanja zimi

S obzirom da cijene energije rastu, važno je pronaći načine da zagrijete svoj dom bez uključivanja grijanja na duge sate tijekom dana.

Ako želite uštedjeti energiju i novac te održavati stabilnu temperaturu u domu, postoje neki pametni načini da ostanete topli bez uključivanja grijanja.

Kako ugrijati dom bez paljenja grijanja

  • Otvorite sve rolete i zavjese
  • Tretirajte mokre mrlje
  • Iskoristite dodatnu toplinu
  • Postavite svoj namještaj na prava mjesta
  • Zatvorite unutarnja vrata

Otvorite sve rolete i zavjese

Sve dok su vaši prozori i vrata ispravno zastrti, jednostavan i besplatan način da zagrijete svoj dom je da maksimalno iskoristite sunčevu svjetlost koji dolazi izvana.

James Longley, izvršni direktor tvrtke Utility Bidder, ističe: “Provjerite jesu li sve zavjese i rolete otvoreni kako bi sunčeva svjetlost mogla pomoći u zagrijavanju prostorija u kući.”

Ovo može biti osobito učinkovito ako je vaš dom, ili barem neki njegov dio, okrenut prema jugu, pa pripazite da zavjese na prozorima ne držite zatvorene.

Tretirajte mokre mrlje

Još jedan način da spriječite gubitak dragocjene topline u vašem domu je da se nosite s vlagom koja se pojavljuje na raznim mjestima oko vrata i prozora.

Možda zvuči jednostavno, ali sva područja koja su izložena propuhu mogu unijeti hladan zrak i ispustiti topli zrak iz kuće”, objašnjava James.

Iskoristite dodatnu toplinu

Mnogi od nas koriste električne uređaje koji tijekom dana stvaraju toplinu ili toplu vodu. Jedan od ‘ključeva’ da svoj dom održite što toplijim bez paljenja grijanja jest što više koristiti kućanske aparate.

Na primjer, James kaže: “Kad se tuširate vrućom vodom, često ćete primijetiti da se kupaonica ispuni parom koja zauzvrat stvara toplinu. Prije tuširanja ostavite vrata kupaonice otvorena kako bi para i toplina zagrijali okolne dijelove kuće».

Naravno, trebali biste paziti da izbjegnete pretjeranu vlagu u svom domu bez odgovarajuće ventilacije. Korištenje jednog od najboljih odvlaživača zraka u kombinaciji s ovom taktikom idealno je za sprječavanje nakupljanja vlage.

Drugi način da maksimalno iskoristite toplinu koja se stvara u određenim dijelovima vašeg doma je da ostavite vrata pećnice otvorena odmah nakon upotrebe, držeći djecu podalje.

Ako ostavite vrata pećnice otvorena umjesto da ih zatvorite kada završite, možete omogućiti cirkuliranje proizvedenog toplog zraka kroz vaš dom.

Postavite svoj namještaj na prava mjesta

Ovo je učinkovit trik ako koristite radijator kao način grijanja vašeg doma određene sate tijekom dana.

Kako biste izbjegli gubitak topline, pobrinite se da ispred uređaja nema namještaja, poput sofe ispred radijatora, jer će on apsorbirati većinu toplinekaže James. Umjesto toga, ostavite slobodan prostor oko i ispred radijatora da griju cijelu prostoriju.

Također, dobro je pripaziti da predmeti u vašem prostoru ne blokiraju prirodno svjetlo koje može ući u prostoriju.

Zatvorite unutarnja vrata

Toplina je lako izaći kroz sva vrata i prozore vašeg doma. Stoga pokušajte zadržati što je više moguće topline zatvarajući vrata svih unutarnjih prostorija koje ne koristite.

Ako navečer više sjedite u dnevnoj sobi, zadržite toplinu koja se stvara zatvaranjem svih ostalih unutarnjih vrata prema ostatku kuće. To će održati topliji zrak koncentriranim u prostoriji u kojoj se nalazite, a ne u prostorijama koje se u tom trenutku ne koriste.

Iako to može značiti da su druge sobe malo hladnije kada ponovno otvorite vrata, to je sjajan način da prostorije koje najčešće koristite budu što toplije.

Slijedeći ovih 5 pametnih trikova, možete ugrijati svoj dom bez uključivanja grijanja. To će vam pomoći uštedjeti energiju i novac te održati temperaturu u vašem domu stabilnom.

enikos.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki