Dugovječnost: lekcije stogodišnjaka u ‘Plavim zonama’

Koji je sadržaj tanjura stogodišnjaka koji im osigurava najbolju starost? Tri stručnjaka fokusiraju se na prehranu stanovnika Plavih zona, uključujući i stanovnike Ikarije, s ciljem otkrivanja tajne dugovječnosti

Potraga za vječnom mladošću pokreće globalnu industriju vrijednu više milijardi eura koja uključuje sve, od proizvoda protiv starenja do kozmetičkih postupaka i dodataka prehrani. Ipak, ključ dugovječnosti mogao bi se kriti u sastojcima našeg jela ali i općenito u mjestu i načinu na koji živimo.

Danas živimo dulje nego ikad prije, vjerojatno zahvaljujući napretku medicine i poboljšanim životnim i radnim uvjetima. Sukladno tome, međutim, budući da veliki dio stanovništva stari, cijena je viša stopa kroničnih i degenerativnih bolesti – pri čemu su bolesti srca stalno na vrhu popisa. Stoga je važno identificirati ne samo kako živjeti duže, ali i kako dobro stariti, imati zdravlje dulje vrijeme.

U tom svjetlu istraživanje se okreće različitim regijama diljem svijeta, tzv “Plave zone”, gdje je dokazano visok postotak stogodišnjaci izvanrednog tjelesnog i mentalnog zdravlja. Dr. Justin Roberts, profesor nutricionističke fiziologije, dr. Joseph Lillis, kandidat doktora nutricionističke fiziologije i dr. Mark Cortnage, viši predavač javnog zdravlja i prehrane sa Sveučilišta Anglia Ruskin analiziraju tajne starijih osoba u ovim područjima u svom članku u The Conversation.

Prvo mjesto na ovom popisu bilo je središnje-istočno gorje područja Sardinije, kao što je proizašlo iz studije prije dvadeset godina. Pratili su ih Ikaria, Okinawa u Japanu, Nicoya u Kostariki i Loma Linda u Kaliforniji. Osim dugog životnog vijeka, super starije osobe u ovim krajevima dijele i neke druge zajedničke elemente, kao npr intenzivan društveni kontakt, svrha života, zdrava prehrana, niske razine stresa i svakodnevna tjelovježba.

Je li dijeta tajna?

Zajednički element svim ovim područjima je naglasak na biljnoj hrani (kao što je lokalno uzgojeno povrće, voće i mahunarke), uz zadržavanje različitih pristupa. Na primjer, adventisti sedmog dana Loma Linda prvenstveno su vegetarijanci. Za stogodišnjake na Okinawi, visok unos flavonoidi iz ljubičastog slatkog krumpira, soje i povrća, povezuje se s boljim zdravljem kardiovaskularnog sustava, a time i nižim razinama kolesterola i manjim brojem moždanih udara. Sukladno tome, u Nicoyi, potrošnja lokalno proizvedene riže i graha povezuje se s dužom duljinom telomera, što je povezano sa sporijim starenjem i dugovječnošću.

No, biljna prehrana nije jedina tajna. Na Sardiniji, na primjer, meso i riba se konzumiraju umjereno, osim od lokalno povrće i tradicionalna hrana, kao pita od dizanog tijesta, pane carasau, med i meki sirevi. Još jedan važan sastojak je maslinovo ulje i pijenje vina u umjerenim količinama (oko 1-2 čaše dnevno), i od čaja. Svi oni sadrže snažne antioksidanse koji mogu zaštititi naše stanice od oštećenja kako starimo.

Drugo zapažanje je priprema obroka, koja se radi kod kuće. Po istoj logici stanovnici ovih prostora isključiti ultraprerađenu hranu, brzu hranu i slatka pića, koji mogu ubrzati starenje.

Zaključno, stručnjaci zaključuju o povoljnoj kombinaciji zaštitnih učinaka različitih nutrijenata u prehrani, što bi moglo objasniti njihovu dugotrajnost, uz obrazac unosa manje kalorija.

Pročitajte također:

Dugovječnost: četiri jednostavna načina da zauvijek ostanete mladi

“Nepoznati” vitamin koji daje dugovječnost – 10 namirnica koje ga sadrže

Dugovječnost: Oni koji razmišljaju na ovaj način dobivaju 7,5 godina života

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki