116-godišnja Maria Morera svoju dugovječnost pripisuje obitelji i prirodi

Maria Branias Morera, najstarija žena na svijetu, ima 116 godina. Pristala je pomoći španjolskim znanstvenicima. Rođena je u San Franciscu 1907. godine, ali se s osam godina vratila u Španjolsku i nastanila u Kataloniji, piše Independent.

Podsjetimo, gospođa Branias postala je svjetska rekorderka nakon smrti 127-godišnjeg Josea Paulina Gomeza.

Gospođa Branias, poznata svojim sljedbenicima kao “Super katalonska baka”, od tada živi u regiji i živi u istom staračkom domu, Residence Santa Maria del Tura, posljednje 22 godine, prema Guinness Worldu. Sada je svjetski rekorder pristao podvrgnuti se znanstvenim testovima za koje se istraživači nadaju da će produbiti njihovo razumijevanje određenih bolesti povezanih sa starošću, poput kardiovaskularnih bolesti.

105-godišnji dr. Shigeaki Hinohara otkriva 7 tajni japanske dugovječnosti

Unatoč godinama, Marija nema zdravstvenih problema, osim problema sa sluhom i kretanjem, a još uvijek ima izvrsno pamćenje. “Ona ima apsolutno briljantno pamćenje”, rekao je znanstvenik Manel Esteler za španjolsku televiziju ABC. “S nevjerojatnom jasnoćom sjeća se epizoda iz svog života kada je imala samo četiri godine, a nema nijednu kardiovaskularnu bolest koja je uobičajena kod starijih ljudi.”

Gospodin Esteler, poznati španjolski znanstvenik koji se specijalizirao za genetiku i njezine učinke na zdravlje, nedavno je upoznao gospođu Branias i zainteresirao se za to kako bi njezina genetska struktura mogla utjecati na starenje. Nakon dugog razgovora s bakom, znanstvenica smatra da sve oko njezine dugovječnosti nije tako jednostavno kako se na prvi pogled čini.

Ova izvanredna žena nije imala lak život: preživjela je potres dok je boravila u Sjedinjenim Državama, veliki požar, dva svjetska rata, Španjolski građanski rat, pandemiju španjolske gripe i nedavno, 2020., COVID-19. Oca je izgubila kad je bila vrlo mlada, dok je njezina obitelj brodom putovala iz Sjedinjenih Država u Španjolsku, on je umro od plućne tuberkuloze. Osim što je izgubila oca, izgubila je i sluh na jedno uho na brodu nakon pada dok se igrala s braćom.

Unatoč raznim pandemijama, ratovima i gubicima obitelji koje je proživjela, zbog njezine dugovječnosti znanstvenici se pitaju u čemu bi mogla biti njezina tajna.

Tajna japanske dugovječnosti leži u samo jednom proizvodu

“Znamo da je Marijina kronološka dob 116, ali moramo utvrditi njezinu biološku dob”, rekao je Manel Esteler za ABC, vjerujući da je fizički mnogo mlađa.

Znanstvenik je od bake uzeo biološke uzorke sline, krvi i urina koji se smatraju najdugovječnijim biološkim uzorcima i imaju veliku znanstvenu vrijednost. Uzorci će se usporediti s uzorcima prosječne kćeri 116-godišnjakinje koja ima 79 godina.

Mariju Branias često pitaju koja je tajna njezina dugog života, a ona koristi svoj račun kako bi objavljivala savjete za druge. Svoju dugovječnost pripisuje “redu, miru, dobrom odnosu s obitelji i prijateljima, kontaktu s prirodom, emocionalnoj stabilnosti, bez brige, bez žaljenja, puno pozitivnosti i držanju podalje od otrovnih ljudi”.

Smatra se i velikom sretnicom. U tome očito postoji genetska komponenta jer u njezinoj obitelji ima nekoliko osoba starijih od 90 godina. Rijetki biološki uzorci procijenit će njezine gene, što će dovesti do istraživanja lijekova koji bi mogli pomoći kod bolesti povezanih sa starenjem i raka.Zdrave.to

Margarita Blagoeva

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki