Perilica posuđa vs ručno pranje: Što je bolje i ekonomičnije

Većina modernih kućanskih aparata dizajnirana je za uštedu energije uz dobrobit i za okoliš i za kućanstva. Posljednjih godina više puta se postavlja dilema je li ručno pranje bolji i ekonomičniji način od perilice rublja. Ali što kažu stručnjaci?

Uzimajući u obzir studije američke Agencije za zaštitu okoliša, nalazimo da kuhinjska slavina u prosjeku koristi oko 8 litara vode po minuti, dok je minimalni standard performansi za normalnu perilicu posuđa oko 20 litara po ciklusu ili manjeovisno o energetskoj učinkovitosti uređaja.

Tako, ako uzmemo u obzir da često imamo veliku količinu posuđa i raznog pribora za pranje, onda je perilica najpoželjnije i najekonomičnije rješenje za kućanstvo.

Međutim, postoje i neki savjeti za postizanje veće ekonomičnosti:

Ne ispiremo

Umjesto ispiranja posuđa i pribora za jelo prije stavljanja u perilicu, jednostavno uklanjamo većinu ostataka i stavljamo funkciju pretpranja, što prema studiji može uštedjeti do 80 litara vode.

Puni utovar

Perilica posuđa koristi istu količinu vode bilo da peremo nekoliko posuđa ili je puna. Radije ga pokrećemo kada je pun, tako da imamo više energije i koristi od vode.

Sušenje

Ako koristimo funkciju sušenja, povećavamo potrošnju energije. Najbolje rješenje je ostaviti neko vrijeme otvorena vrata perilice kako bi vodena para izašla i posuđe se osušilo na zraku.

časopis za masline.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki