Sedam učinkovitih poteza za jako srce i nizak kolesterol

Dobro zdravlje srca i nizak kolesterol mogu se postići jednostavnim koracima i intervencijama, objašnjavaju stručnjaci iz vodećih organizacija kao što su klinika Mayo, Američka udruga za srce (AHA) i internetska služba za zdravstvene informacije MedlinePlus američke Nacionalne medicinske knjižnice (NLM).

Prema njihovim preporukama, ovo je sedam poteza prostirkama koji štite srce i uklanjaju rizik od kardiovaskularnih bolesti:

1. Zdrava prehrana

Ograničite unos zasićenih i transmasnih kiselina smanjenje konzumacije crvenog mesa, hranu i piće s dodatkom masti ili visokim udjelom natrija, mliječne proizvode od punomasnog mlijeka i prženu hranu i preferirajte hranu koja smanjuje loš LDL kolesterola ili spriječiti njegovu apsorpciju u tijelu. Na primjer, zob i ječam, orasi, sjemenke, avokado, grah, zeleni čaj, masna riba (losos, skuša, haringa), proizvodi od soje, voće (jabuke, kruške, bobičasto voće i sok od naranče) idealan su izbor. Osim toga, birajte zdrava ulja za kuhanje poput biljnog, margarina i ostalih proizvoda obogaćenih sterolima i stanolima.

Cilj bi, prema American Heart Association, mogao biti ograničavanje unosa zasićenih masti na 6% dnevnog unosa kalorija.

2. Održavanje zdrave težine

Višak kilograma saveznik je lošeg kolesterola. Gubitak težine od 5-10% može postići smanjenje njegove razine. U kombinaciji sa zdravom prehranom, smanjenje može doseći 30%, što je učinkovitost usporediva s onom hipolipidemičnih lijekova.

Kako su prehrana i tjelesna aktivnost izravno povezane sa zdravom težinom, da i dva pametna savjeta koji će vam pomoći:

  • riješiti žudnju za bezalkoholnim pićima i slatkišima vodom i želeima s niskim udjelom masti ili bez masti
  • neizravno ugradite tjelovježbu u svoj život tako što ćete se češće penjati stepenicama nego dizalom, parkirati dalje kako biste mogli više hodati i povećati stajanje uz aktivnosti poput kuhanja ili kućanskih poslova.

3. Povećana tjelesna aktivnost

Barem 150′ aerobne vježbe umjerenog intenziteta tjedno su dovoljni za smanjenje LDL kolesterola i krvnog tlaka. Nemojte se ograničavati, brzo hodanje, vožnja bicikla, plivanje pa čak i kućanski poslovi pripadaju spektru tjelesnih aktivnosti koje dokazano smanjuju loš i povećavaju dobar kolesterol.

Oprez: nemojte ustrajati u vježbama koje uzrokuju bol u prsima, otežano disanje, vrtoglavicu ili glavobolju i potražite savjet liječnika ako se to dogodi.

4. Prestanite pušiti

Stručnjaci klinike Mayo dijele tri znanstvene istine o odvikavanju od loše navike:

  • 20′ nakon zadnje cigarete krvni tlak i broj otkucaja srca vraćaju se u normalu
  • u roku od tri mjeseca od prestanka cirkulacije krvi i funkcije pluća se poboljšavaju
  • punu godinu kasnije, kardiovaskularni rizik je prepolovljen u usporedbi s pušačem

5. Manja konzumacija alkohola

Iako inače alkohol već na drugačiji način utječe na razinu kolesterola, stručnjaci naglašavaju da se količina i učestalost konzumacije moraju kontrolirati.

Nacionalni instituti za zdravlje odredili su jedno piće za žene i dva za muškarce dnevno kako bi osigurali dobrobiti alkohola za zdravlje srca.

6. Smanjenje stresa

Neki znanstvenici povezuju povećani stres s razinom kolesterola. Možete ga smanjiti dijetom ili tjelovježbom, a ako ustanovite da potraje, nemojte se ustručavati konzultirati stručnjaka za odgovarajuće liječenje.

7. Medicinski savjet

U slučaju da pozitivne intervencije nisu dovoljne, možete ih održavati u kombinaciji s lijekovima koje vam može preporučiti vaš liječnik. U tom kontekstu, nikada nemojte zanemariti redovite preglede, obično jednom godišnje, i čuvajte svoje dragocjeno srce.

ygeiamou.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki