Posljednjih godina nove tehnologije dale su nam mnogo korisnih alata i njihovih alternativa, kako bi si olakšale život u kuhinji, bilo da kuhamo profesionalno ili pečemo kolače i slastice za obiteljski stol. Neljepljivi papir za pečenje (ili masni papir) vjerojatno je najpopularniji proizvod kojeg nema u kuhinji i postao je apsolutna potreba jer ima mnogo namjena i jeftin je.
Posljednjih godina nove tehnologije dale su nam mnogo korisnih alata i njihovih alternativa, kako bi si olakšale život u kuhinji, bilo da kuhamo profesionalno ili pečemo kolače i slastice za obiteljski stol. Neljepljivi papir za pečenje (ili masni papir) vjerojatno je najpopularniji proizvod kojeg nema u kuhinji i postao je apsolutna potreba jer ima mnogo namjena i jeftin je.
No, postoje i silikonske površine za pečenje koje sve više dobivaju na značaju. Oni koji ih preferiraju tvrde da je to ekološkije rješenje, jer ih možemo prati i koristiti uvijek iznova, za razliku od uljanog papira koji obično bacimo nakon jedne uporabe.
Ali koja je površina bolja za pečenje hrane ili slatkiša? Ispitajmo oboje:
Masni papir
Neljepljivi papir sastoji se od celuloze koja ima izuzetno tanak sloj silikona, što mu daje svojstvo neprianjanja. Vrlo je ekonomičan i prodaje se u rolama kao iu gotovim listovima.
Prednosti:
- Vrlo je ekonomičan i nalazimo ga posvuda, pa i u našim kvartovskim mini marketima.
- Omogućuje kuhanje hrane i ravnomjernu boju.
- Možemo ga izrezati na željenu veličinu prilagođavajući ga obliku našeg jela.
- Koristi se čak i za pokrivanje hrane, za zamatanje tortilja i domaćih ražnjića, za pečenje u tosteru da ne ostane mrlja, za držanje sira u hladnjaku, za zamatanje mesa koje želimo pirjati u pećnici, za izradu zgodnog poklopca za tavu ili lonac, za zamrzavanje hamburgera koje ne želimo lijepiti, za razvaljanje tijesta, za izradu raznih dizajna na našim slatkišima i mnoge druge namjene.
- Može se koristiti čak i izvan kuhinje, jer se lako može koristiti kao paus papir i pružiti rješenje za težak trenutak kada djecu treba zaokupiti dok mi kuhamo.
Hendikep:
- Nije za višekratnu upotrebu. Ali ako se tijekom pečenja nije pokvario, možemo mu dati još jednu priliku.
Silikonske površine
Izrađeni su od silikona i staklenih vlakana pogodnih za hranu, što ih čini višekratnim i vrlo fleksibilnima. Za razliku od papira za pečenje, silikonske površine dolaze u različitim veličinama i oblicima kako bi odgovarale različitim veličinama posuđa. Oni su dosta skuplji, pogotovo ako želimo uložiti u kvalitetan, certificirani materijal.
Prednosti:
- Mogu se prati i koristiti mnogo puta.
- Možemo ih koristiti za izradu kolačića ili razvlačenje tijesta bez prljanja kuhinjskog pulta.
Nedostaci:
- Skupi su i ne možemo ih nigdje naći.
- Dolaze u određenim dimenzijama, tako da će nam trebati više od jednog da bismo zadovoljili svoje potrebe.
- Ne dopuštaju da hrana ili desert porumene, pa nećemo dobiti hrskavi i zlatni rezultat.
Promatrajući prednosti i nedostatke svakog materijala, nalazimo da masni papir ima više prednosti i mnogo različitih namjena, za razliku od silikonske površine gdje prevladavaju nedostaci. Dakle, zaključujemo da je masni papir s pravom na vrhu preferencija.
časopis za masline.gr