5 znakova da ste se stvarno dobro naspavali

Kako prepoznati da ste se stvarno dobro naspavali

Posljednjih godina problemi poput narkolepsije i nesanice postali su sve prisutniji. Opći stres kao i stres zbog preživljavanja pandemije vjerojatno je svima pogoršao situaciju, a posebno onima koji su već imali problema sa spavanjem.

Kvalitetan san neophodan je za zdravo funkcioniranje i igra ključnu ulogu u našem fizičkom i mentalnom blagostanju. Istraživanje je pokazalo da loš san može utjecati na tjeskobu, raspoloženje i emocionalno pamćenje, kao i na performanse, kognitivnu brzinu i točnost.

Istraživanja nisu dala jasan zaključak o tome koliko sna treba odraslima – iako CDC preporučuje 7 sati ili više za odrasle. Općenito, sati variraju i ovise o različitim čimbenicima, stoga je važno sami procijeniti koliko se odmorno i budno osjećate kada se probudite i tijekom dana. I dok gotovo sigurno znate kakav je osjećaj kada ne spavate dobro, možda ne znate kako prepoznati kada se osjećate odmorno.

Ključni znakovi koji će vam pomoći da procijenite jeste li se dobro naspavali:

Probudite se budni i spremni za početak dana

Ako aktivirate alarm 10 puta, velike su šanse da ne spavate dovoljno. Kada zaspite, tijelo bi trebalo ući u stanje potpunog odmora kako biste se probudili s dovoljno energije. Pokazatelj kvalitete sna koji mi odgovara je mogućnost buđenja bez alarma, a pritom se osjećam energično i usredotočeno.

Vaša razina energije je stabilna

Ako primijetite značajne i česte padove energije u kombinaciji s umorom, to može biti znak da se ne odmarate dovoljno. Poslijepodne je sasvim normalno odspavati ako možete, ali želja za odrijemanjem nekoliko puta dnevno ili borba da ostanete budni nakon drijemanja može biti znak da se niste dobro naspavali.

Oči su vam odmorne

Ako imate problema sa spavanjem, uobičajeno je da imate crvenilo i iritaciju u očima. Procijenite kako vam oči izgledaju kad se probudite, jer to može biti odličan pokazatelj sna. Ograničavanje izlaganja ekranima i jakom svjetlu može biti od pomoći u pripremi očiju za odmor.

Usredotočeni ste

Ako vam je um na milijun mjesta i imate problema s fokusiranjem na svakodnevne zadatke, to bi mogao biti znak da se niste dovoljno odmarali. Loša kvaliteta sna može utjecati na našu sposobnost koncentracije, pridržavanja zadataka i pamćenja stvari.

Probudite se bez boli

Osim ako nemate kroničnu bol ili neko drugo stanje koje utječe na to kako se fizički osjećate, vaše bi tijelo trebalo biti opušteno i bez boli kada se probudite. Ako imate bolove u leđima ili glavobolju, to bi mogao biti znak da je kvaliteta vašeg sna oštećena. Ako je moguće, uložite u kvalitetan madrac, jastuke i plahte za bolji san.

jenny.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki