Kako zaustaviti prejedanje i emocionalno jedenje

Živimo u vremenu kada stres i izolacija otežavaju život na zemlji. Godine pandemije izazvale su intenzivne posljedice kako na fizičko tako i na mentalno zdravlje mnogih ljudi, dok plaće, društveni sukobi i društveni mediji i dalje duboko utječu na naš svakodnevni život.

Na primjer, jeste li se uhvatili kako često jedete tijekom dana, ali ne osjećate glad? Sve gore navedeno – i mnogi drugi čimbenici – mogli su vas navesti na prejedanje i emocionalno jedenje, a da toga niste bili svjesni.

Ovo nije vrijeme da se “kažnjavate”, već da naučite pametne načine koji će vam pomoći da bolje upravljate svojim emocionalnim svijetom i konzumacijom hrane u “slabim” trenucima.

Kako prestati s prejedanjem i “emocionalnim” jedenjem:

Prepoznajte podražaje

Svijest je ključna! Isključite se iz autopilota i obratite pozornost na to kada jedete i zašto. Svaki put kad osjetite želju ili krenete prema hladnjaku, zapitajte se “jesam li gladan?”, “što trenutno osjećam?”.

Neugodna vijest, e-mail koji ste upravo poslali kolegi s kojim imate problema u komunikaciji ili skrolanje po Instagramu neke su okidačke točke koje vas mogu navesti na prejedanje.

Napravite plan upravljanja

Kada shvatite situacije koje vas “okidaju”, napravite plan upravljanja. To je:

“Jedem čips svaki put kad se posvađam s dečkom”

“Svaki put kad se posvađam s dečkom, napravit ću 10 trbušnjaka”

Vizualizirajte dva puta

Sada postoji vaš stari ja i vaš novi ja. Stoga, u svakom izboru hrane koji napravite od sada pa nadalje, prepoznajte što bi jelo vaše staro ja, a što bi odabralo vaše novo ja.

Jedite dovoljno proteina i dobrih masti

Ako stalno tražite međuobrok, odaberite visokoenergetske, minimalno obrađene međuobroke s niskim udjelom ugljikohidrata koji će vas zasititi. Orašasti plodovi, sirovo povrće i guacamole, kuhano jaje ili tamna čokolada s više od 70 posto kakaa idealni su prijedlozi za rješavanje žudnje.

Popij svoju vodu

Poznato je da je voda saveznik zdravlja i blagostanja, stoga boce vode opskrbite uz krevet, kauč i radni stol jer žeđ često brkamo s glađu.

Preuzmite odgovornost za svoje izbore

Jako je važno shvatiti da je sve u vašem životu vaš izbor i kako morate preuzeti odgovornost za svoje zdravlje. Tako je lako pronaći ispriku za nedostatak brige o sebi, poput “Nemam vremena za teretanu”, “mama me naučila ovoj navici”, da se skrivamo iza svoje nesposobnosti da prihvatimo svoje prave osjećaje. Ali umjesto toga, mi ih jedemo!

oblik.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki