Streptokok “žare” po školama – Ovo su simptomi

Čini se da postoji porast slučajeva streptokoka A’ u domaćim školama, koji je već od prosinca u porastu u raznim europskim zemljama, prema službenim podacima ECDC-a.

Stručnjaci procjenjuju da bi to moglo biti posljedica produljene karantene u posljednje dvije godine, koja je također dovela do porasta oboljelih od gripe.

Streptokok skupine A, poznat i kao piogeni streptokok, bakterija je koja može uzrokovati različite infekcije kod ljudi, obično blage, ali u rijetkim slučajevima vrlo ozbiljne, čak i smrtonosne ako se ne liječe pravilno, prenosi EODY.

Streptokok je također izazvao veliku zabrinutost u Grčkoj, kada je 20. veljače 6,5-godišnja djevojčica iz Soluna umrla od septičkog šoka, nakon komplikacija izazvanih streptokokom.

Stručnjaci zasad smatraju da nema ozbiljnog razloga za zabrinutost zbog izbijanja zaraze u našoj zemlji, no u nekim školama na Atici posljednjih je dana primijećen porast oboljelih.

“Svi smo barem jednom u životu imali infekciju strepom. Najčešći je tonzilitis, za koji također moramo uzimati antibiotike. Ovaj slučaj je rijedak oblik streptokokne infekcije. U Grčkoj s jednim incidentom, izuzetno je teško reći da imamo porast u odnosu na druge godine, samo čekamo hoćemo li vidjeti i druge incidente. U ovom trenutku ne možemo govoriti o povećanju. To je jednostavno povećanje učestalosti kod ljudi koji nisu bili izloženi prethodnih godina. To je najvjerojatniji scenarij”, rekao je docent epidemiologije G. Majorkinis za ERT povodom smrti djevojčice u Solunu.

Streptococcus: Simptomi – Kako se liječi

Pogledajte glavne simptome strep A, prema izvješću NHS-a:

Simptomi slični gripi kao što su:

  • Visoka temperatura,
  • natečeni limfni čvorovi,
  • jaki bolovi u mišićima
  • Upaljeno grlo, eh
  • mrežaste ili
  • gnojni krajnici i
  • otežano gutanje
  • Osip koji daje grub osjećaj na koži
  • Mučnina ili povraćanje

Prema EODY-u, ako vrućica potraje ili je popraćena osipom, trebate odmah odvesti dijete liječniku. Isto vrijedi i za bolove u grlu, osobito kada dijete guta.

“Strepotokovi skupine A liječe se antibioticima. Stoga, ako postoji povišena tjelesna temperatura koja potraje, roditelji trebaju razgovarati s pedijatrom kako bi vidjeli treba li napraviti poseban test, strep test, koji će odrediti treba li pacijent uzimati antibiotike”, objasnio je Gikas Majorkinis iz ERT-a.

hitna pomoć

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki