Fitnes: 5+1 najčešćih mitova o pravilnom treningu

Brojni su mitovi koji okružuju fitness i koji jačaju nesigurnost onih koji nisu upoznati s njim, tjerajući ih da odustanu prije nego što uopće počnu i postanu frustrirani. Certificirana osobna trenerica Nektaria Tsalavouta piše o prevladavajućim mitovima vezanim uz gimnastiku i razbija ih:

1) Smanjuje li masnoću na određenom dijelu tijela?

OXI!Naše tjelesne masnoće se smanjuju proporcionalno u odnosu na cijelo tijelo. Ne postoji način da se lokalno smanji masno tkivo vježbanjem.

2) Pretvaraju li se mišići u salo kada se prekine tjelesna aktivnost?

NE!!!Salo se ne može pretvoriti u mišić, a mišić se ne može pretvoriti u salo jer su to različita tkiva. Takav je dojam prevladao jer nakon prestanka vježbanja mišići atrofiraju, a istovremeno se povećava masno tkivo, zbog smanjenja kalorijske potrošnje.

3) Ako žena diže utege, hoće li dobiti velike mišiće?

OXI!H mišićna stipendija za postizanje zahtijeva sustavno vježbanje, kroz dugo vremensko razdoblje. Za ženu je to još teže, zbog njenog hormonskog profila (nedostatak testosterona).

*Pa treba li žena trenirati s utezima?

ODBIJENO JE! Treningom s utezima može dobiti lijepo oblikovano tijelo, pojačan metabolizam, jake kosti (sprječava osteoporozu).

4) Je li za smanjenje masnoće potrebna samo dijeta?

OXI!Ako je cilj izgubiti masno tkivo, a ne samo težinu, onda je nužan i trening otpora. Dijete koje nisu popraćene treninzima otpora rezultiraju velikim gubitkom mišićnog tkiva. Obično te dijete prate i veliki debljanje nakon prekida, zbog smanjenog metabolizma.

5) Ako dijete počne dizati utege od rane dobi, hoće li se njegov rast smanjiti?

NE! Fizička visina je određena genetskim kodom svake osobe ponaosob. Mit je prevladao jer u nekim sportovima ima niskih sportaša. Prirodna selekcija svakog sporta je ta koja dopušta-odabire određene tipove tijela da prevladaju (prirodna selekcija).

6) Hoće li me trening s utezima učiniti glomaznim?

OXY! Kada koristite pravilan raspon pokreta u treningu otpora, fleksibilnost se poboljšava! Dokazano je da veličina mišića ne utječe negativno na fleksibilnost mišića!

etnos.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki